Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Matokit – vrh Sv. Rok

KT HPO 19.10., 1062 m

Matokit – vrh Sv. Rok 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Sv. Rok je najviši vrh Matokita, osamljenog i izdvojenog brda strmih strana sjeverozapadno od Vrgorca. Iako je to brdo dugo samo oko 8 kilometara i površinom maleno, vrlo je strmo i razmjerno visoko u odnosu na okolna brda. Ne treba ga ni planinarski podcijeniti: od Ravče ili Vrgorca do vrha treba tijekom 3 sata hoda svladati oko 700 metara visinske razlike. Sam Sv. Rok je lijep kameniti vrh s ostacima kapele sv. Roka s kojega se pruža širok vidik na sve strane. Stjenoviti greben Matokita koji oštro dijeli dvije strane planine predstavlja najslikovitiji dio cijelog Matokita.


INFO

Vidik S vrha se lijepo vidi istaknut vrh Sv. Mihovil iznad Zavojana te južni dio Biokova
Koordinate N 43° 12' 59.4'' E 17° 19' 58.2''
Žig Metalni žig vrha ugrađen je u stijenu 40 m u ji. smjeru od vršne točke, a nekoliko metara ispod stijene je zid u koji je uzidana kutija za upisnu knjigu i figurica sv. Roka
Prilazi Ravča (Jelavići) – Sv. Rok 2.45 h
Vrgorac – Matokit 3 h
Najpogodnija polazna točka je u Ravči, 5 km z. od Vrgorca, u zaselku Jelavići, na cesti koja prolazi biokovskim zaleđem (1 km od spoja s cestom iz Makarske). Na ulazu u Ravču iz smjera Vrgorca, d. između prvih kuća, nalazi se asf. odvojak kojim treba poći 10', a dalje kroz šikaru prema sjeveru. Staza se postupno, krivudajući, uspinje uz padinu 1 h do visoravni s nekoliko napuštenih stanova te dalje solidno građenom stazom na kameni greben. Put prelazi na drugu stranu grebenu, uz lijepe vidike na susjedni Sv. Mihovil i uspinje se s istočne strane na greben kojim vodi po pretežno travnatom terenu preko nekoliko manjih vršaka do najvišeg vrha. Greben Matokita spušta se strmo na drugu stranu gotovo u središte Vrgorca (silazni put je vrlo atraktivan). Zbog krškog terena put je razmjerno težak.
Zemljovid Matokit nije prikazan ni na jednom planinarskom zemljovidu
KT drugih obilaznica Sv. Rok na Matokitu nije KT drugih obilaznica

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.