Matokit – vrh Sv. Rok

KT HPO 19.10., 1062 m

Matokit – vrh Sv. Rok 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Sv. Rok je najviši vrh Matokita, osamljenog i izdvojenog brda strmih strana sjeverozapadno od Vrgorca. Iako je to brdo dugo samo oko 8 kilometara i površinom maleno, vrlo je strmo i razmjerno visoko u odnosu na okolna brda. Ne treba ga ni planinarski podcijeniti: od Ravče ili Vrgorca do vrha treba tijekom 3 sata hoda svladati oko 700 metara visinske razlike. Sam Sv. Rok je lijep kameniti vrh s ostacima kapele sv. Roka s kojega se pruža širok vidik na sve strane. Stjenoviti greben Matokita koji oštro dijeli dvije strane planine predstavlja najslikovitiji dio cijelog Matokita.


INFO

Vidik S vrha se lijepo vidi istaknut vrh Sv. Mihovil iznad Zavojana te južni dio Biokova
Koordinate N 43° 12' 59.4'' E 17° 19' 58.2''
Žig Metalni žig vrha ugrađen je u stijenu 40 m u ji. smjeru od vršne točke, a nekoliko metara ispod stijene je zid u koji je uzidana kutija za upisnu knjigu i figurica sv. Roka
Prilazi Ravča (Jelavići) – Sv. Rok 2.45 h
Vrgorac – Matokit 3 h
Najpogodnija polazna točka je u Ravči, 5 km z. od Vrgorca, u zaselku Jelavići, na cesti koja prolazi biokovskim zaleđem (1 km od spoja s cestom iz Makarske). Na ulazu u Ravču iz smjera Vrgorca, d. između prvih kuća, nalazi se asf. odvojak kojim treba poći 10', a dalje kroz šikaru prema sjeveru. Staza se postupno, krivudajući, uspinje uz padinu 1 h do visoravni s nekoliko napuštenih stanova te dalje solidno građenom stazom na kameni greben. Put prelazi na drugu stranu grebenu, uz lijepe vidike na susjedni Sv. Mihovil i uspinje se s istočne strane na greben kojim vodi po pretežno travnatom terenu preko nekoliko manjih vršaka do najvišeg vrha. Greben Matokita spušta se strmo na drugu stranu gotovo u središte Vrgorca (silazni put je vrlo atraktivan). Zbog krškog terena put je razmjerno težak.
Zemljovid Vrgorsko gorje i južno Biokovo (HGSS)
KT drugih obilaznica Sv. Rok na Matokitu nije KT drugih obilaznica

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez