Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Medvjeđak – vrh Oštri Medvjeđak

KT HPO 14.2., 884 m

Medvjeđak – vrh Oštri Medvjeđak 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Oštri Medvjeđak najviši je vrh brda Medvjeđaka iznad Plitvičkih jezera. Gledan odozdo, cijeli Medvjeđak pruža sliku neuglednoga šumovitog brda, no prilično je zahvalan i zanimljiv za planinarski posjet. Ima oblik 8 km duge gorske kose u kojoj se, osim najvišega Oštrog Medvjeđaka, ističu i vrhovi Tupi Medvjeđak (868 m) i Turčić (801 m). Turističke staze na Medvjeđak sagrađene su još u 19. stoljeću, a današnje markacije u većem dijelu prate te stare putove. Prva je 1894. godine bila sagrađena staza na vrh Tupi Medvjeđak, a 1900. je Kraljevski šumarski erar uredio šumski put od tadašnjeg hotela na vrh Oštrog Medvjeđaka. Taj je put nazvan Blankin put, po ženi nadvojvode Leopolda Salvatora iz dinastije Habsburg-Lothringen.


INFO

Vidik Zbog šume s vrha nema vidika, nazire se samo nekoliko naselja u dolini Une
Koordinate N 44° 53' 15.5'' E 15° 39' 13.8''
Žig Metalni žig nalazi se na vršnom kamenu, iza natpisa vrha
Prilazi Ulaz 2 u NP u Plitvička jezera – Oštri Medvjeđak 1.30 h
Ulaz 1 u NP u Plitvička jezera (Rastovača) – Oštri Medvjeđak 3 h
Ishodišta za uspon na Oštri Medvjeđak su parkirališta kod ulaza 1 i ulaza 2 u Nacionalni park Plitvička jezera. Jednostavniji je i kraći uspon od ulaza 2, no za grupe koje dolaze autobusom, zanimljiva je mogućnost uspona jednim i silaska drugim putom. Markacija od ulaza 2 vodi dijelom po građenoj turističkoj stazi. Za uspon na Medvjeđak ne treba plaćati ulaznicu u Nacionalni park Plitvička jezera.
Zemljovid Izletnička karta Nacionalni park Plitvička jezera
KT drugih obilaznica Lički gorski biseri

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.