Metla – vrh

KT HPO 12.8., 1288 m

Metla – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Metla je istaknuti vrh na ličkom rubu vršnog dijela Velebita, iznad Jadovna i Trnovca. Vrh je travnat, a na njemu je oštećeni kameni stup.
INFO

Vidik S vrha se lijepo vidi strmi Oštri Kozjak i velik dio Like oko Gospića. Dakako, vrh je prekrasan vidikovac na dio Velebita od Sadikovca preko Visočice sve do Svetog brda
Koordinate N 44° 32' 21.3'' E 15° 12' 48.0''
Žig Metalni tuljac sa žigom smješten je malo prije stupa
Prilazi Baške Oštarije – Metla 2.30 h
Jadovno – Oštri Kozjak – Metla 2.30 h
Prilaz s Baških Oštarija pogodniji je za uspon na Metlu od prilaza iz Jadovna jer savladava manju visinsku razliku. Od oštarijske crkve sporednom cestom treba poći uz potok Ljubicu i preko livada 30' do odvojka na Ljubičko brdo. Dalje cestom nastavljamo mimo vodospremnika u podnožje slikovita Filipova kuka i do ponora Crno vrelo. Tu je na prostranoj livadi okretište makadamske ceste, a markacija nastavlja slabijim kolnim šumskim putom. S puta se desno u šumi odvaja markacija za uspon na Crni vrh (1197 m, od odvojka do vrha je 35' uspona), a markacija za Metlu nastavlja ravno prema Metlačkom razvršju. Put poslije presijeca jednu šumsku cestu i vodi dalje preko proplanaka i kroz šumu do odvojka za Oštri Kozjak i Jadovno, a 20' zatim stiže na Metlu.
Zemljovid Srednji Velebit, 17 (Smand), Južni Velebit I, 18 (Smand)
KT drugih obilaznica Velebitska obilaznica, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez