Mljet – vrh Velji grad (Veliki grad)

KT HPO 16.10., 514 m

Mljet – vrh Velji grad (Veliki grad)
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Velji ili Veliki grad najviši je vrh Mljeta, otoka koji je po legendi povezan s mitskim junakom Odisejem. Najviši otočki vrh je nevelika zaravan s odašiljačem i kućicom radioamatera, a sama vršna točka označena je geodetskim stupom. Velji grad nije unutar granica Nacionalnog parka Mljet.


INFO

Vidik S vrha se pružaju prekrasni vidici prema Pelješcu, Korčuli i Lastovu te prema unutrašnjosti otoka
Koordinate N 42° 44' 21.3'' E 17° 33' 15.3''
Žig Na vrhu je geodetski stup, a na njemu su kutija za upisnu knjigu te metalni žig
Prilazi Babino Polje – Velji grad 1.30 h
Glavna brodska veza za otok Mljet je trajektna linija Prapratno (Pelješac, u blizini Stona) - Sobra (Mljet). Na Velji grad vodi samo jedan planinarski put. Ishodište za uspon je naselje Babino Polje u središnjem dijelu otoka Mljeta. Prva markacija nalazi se kod crkve i pošte u središtu Babina Polja. Uspon počinje oko 50 m od pošte u smjeru Sobre. Markacija se uspinje po lijepom pastirskom putu u zavojima do sedla pod vrhom. Na sedlu je požar načinio krš po kojem se teško hoda. Uspon na sam vrh, koji se nalazi južno od prijevoja, nešto je zahtjevniji jer vodi kroz kamenjar s grmljem. S vrha se treba u Babino Polje spustiti istim putom. Boravak na Mljetu vrijedi iskoristiti i za posjet Nacionalnom parku Mljet na sjevernom dijelu otoka, koji također pruža mnogo mogućnosti za planinarenje.
Zemljovid Veliki grad nije prikazan ni na jednom planinarskom zemljovidu (nije prikazan ni na zemljovidu NP-a Mljet jer se ne nalazi u granicama parka)
KT drugih obilaznica Velji grad nije KT drugih obilaznica

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez