Ogulin

KT HPO 8.1., 323 m – Zavičajni muzej – alpinistička zbirka

Ogulin 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Ogulin je slikovit grad pod Klekom na razmeđi Like i Gorskog kotara. Središte Ogulina čine park kralja Tomislava i frankopanska utvrda s početka 16. stoljeća, u kojoj je danas zavičajni muzej. Nasuprot frankopanskoj utvrdi u samome središtu grada je 50 metara dubok Đulin ponor. Ime je dobio po kćeri gradskog kapetana koja se, prema predaji, zbog nesretne ljubavi bacila u nj. Đulin ponor ujedno je jedan od ulaza u špiljski sustav Đula – Medvedica. Podzemni kanali toga sustava duži su od 16 km i čine najveći špiljski sustav u Hrvatskoj. U Đulin ponor neposredno ispod tvrđave ponire rijeka Dobra koja ponovno izvire kod Tounja.
Ogulin je za planinare važan jer je odavde 1874. godine započeo razvitak hrvatskog planinarstva i alpinizma. U Zavičajnom muzeju Ogulin smještena je alpinistička zbirka koju su uredili Muzej, HPS i PDS Velebit, a osim nje posebno su zanimljivi spomen soba književnice Ivane Brlić-Mažuranić i prostorija u kojoj je mjesec dana bio zatočen Josip Broz Tito. U alpinističkoj zbirci mogu se vidjeti zanimljivi izlošci poput dnevnika i cipela prvih penjača na Kleku, kamen s vrha Mount Everesta koji je donio Stipe Božić, dokumenti i slike s hrvatskih himalajskih ekspedicija i drugo.
Radno vrijeme Muzeja nalazi se na web stranici Muzeja .Organizirane grupe s više od 10 osoba Zavičajni muzej Ogulin moguće je posjetiti i izvan radnog vremena uz raniji dogovor. Telefon muzeja je 047/522-502, a web adresa zavicajni-muzej-ogulin.hr.
Žig: Žig se može dobiti na 2. katu Muzeja, u Alpinističkoj zbirci, bez naplate ulaznice. Tko dolazi u vrijeme kada je muzej zatvoren treba se fotografirati ispred muzeja.
Prilazi: Frankopanski dvorac u kojemu se nalazi Zavičajni muzej s alpinističkom zbirkom nalazi se u središtu Ogulina, pokraj Đulina ponora.

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez