Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Ogulin

KT HPO 8.1., 323 m – Zavičajni muzej – alpinistička zbirka

Ogulin 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Ogulin je slikovit grad pod Klekom na razmeđi Like i Gorskog kotara. Središte Ogulina čine park kralja Tomislava i frankopanska utvrda s početka 16. stoljeća, u kojoj je danas zavičajni muzej. Nasuprot frankopanskoj utvrdi u samome središtu grada je 50 metara dubok Đulin ponor. Ime je dobio po kćeri gradskog kapetana koja se, prema predaji, zbog nesretne ljubavi bacila u nj. Đulin ponor ujedno je jedan od ulaza u špiljski sustav Đula – Medvedica. Podzemni kanali toga sustava duži su od 16 km i čine najveći špiljski sustav u Hrvatskoj. U Đulin ponor neposredno ispod tvrđave ponire rijeka Dobra koja ponovno izvire kod Tounja.
Ogulin je za planinare važan jer je odavde 1874. godine započeo razvitak hrvatskog planinarstva i alpinizma. U Zavičajnom muzeju Ogulin smještena je alpinistička zbirka koju su uredili Muzej, HPS i PDS Velebit, a osim nje posebno su zanimljivi spomen soba književnice Ivane Brlić-Mažuranić i prostorija u kojoj je mjesec dana bio zatočen Josip Broz Tito. U alpinističkoj zbirci mogu se vidjeti zanimljivi izlošci poput dnevnika i cipela prvih penjača na Kleku, kamen s vrha Mount Everesta koji je donio Stipe Božić, dokumenti i slike s hrvatskih himalajskih ekspedicija i drugo.
Muzej je otvoren u ljetnoj sezoni radnim danom od 7 do 17 sati, subotom od 8 do 15 sati, a nedjeljom od 8 do 13 sati. U zimskoj sezoni (od 1. rujna do 30. travnja) otvoren je radnim danom od 7 do 15 sati, a vikendom nije otvoren. Muzej je zatvoren za blagdane i državne praznike. Organizirane grupe s više od 10 osoba Zavičajni muzej Ogulin moguće je posjetiti i izvan radnog vremena uz raniji dogovor. Telefon muzeja je 047/522-502, a web adresa zavicajni-muzej-ogulin.hr.
Žig: Žig se može dobiti na 2. katu Muzeja, u Alpinističkoj zbirci, bez naplate ulaznice. Tko dolazi u vrijeme kada je muzej zatvoren treba se fotografirati ispred muzeja ili u dnevnik HPO-a utisnuti metalni žig koji se nalazi na stijeni sa spomen-pločama stradalim alpinistima u dvorištu pored dvorca.
Prilazi: Frankopanski dvorac u kojemu se nalazi Zavičajni muzej s alpinističkom zbirkom nalazi se u središtu Ogulina, pokraj Đulina ponora i autobusnog kolodvora.

Google Search


hps.hr web


Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.