Oštrc – vrh

KT HPO 5.3., 752 m

Oštrc – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Oštrc je vrh alpskog izgleda u središtu Samoborskoga gorja. Dobro je vidljiv izdaleka i prepoznatljiv je po strmim padinama na obje svoje strane. Vršni dio nije pokriven šumom, a odlikuje se velikim strminama pa se s njega pružaju široki vidici. Na južnoj strani vrha je 15 m visoka stijena Flinka koja služi kao alpinističko vježbalište. Na sedlu pod vrhom je planinarski dom željezničar.


INFO

Vidik S vrha se vide Rudarska draga i Plešivica, a u daljini Zagreb i Medvednica
Koordinate N 45° 45' 41.4'' E 15° 38' 57.8''
Žig Najviša točka vrha je u šumi, a metalni žig nalazi se kraj spomen ploče prvom izletu HPD a 1875. godine (30 m dalje od vrha), na stijeni s koje se otvara lijep vidik prema Rudama i Plešivici
Prilazi Rude – pl. dom Ivica Sudnik (Veliki dol) – pl. dom željezničar – Oštrc 1.30 h
Samobor – Palačnik – pl. dom Ivica Sudnik – pl. dom željezničar – Oštrc 3 h
Smerovišće – pl. dom Ivica Sudnik – pl. dom željezničar – Oštrc 1.30 h
Rude – pl. dom željezničar – Oštrc 1.30 h
Poljanice – Prekrižje – Rancerje – pl. dom željezničar – Oštrc 1.30 h
Mali Lipovec (ili Japetić) – Velika vrata – Stražnik – pl. dom željezničar – Oštrc 2.10 h
Oštrc je među planinarima veoma popularan i vrlo je pristupačan. Od desetak mogućih prilaza najkraći (ali i najstrmiji) su putovi iz Braslovja i iz Ruda, a malo blaži su usponi iz Smerovišća i od Šoićeve kuće. Markirani su i prilazi od oba samoborska prijevoja, Poljanica i Velikih Vrata, pa se posjet Oštrcu lako može povezati i s posjetom Plešivici, odnosno Japetiću.
Zemljovid Samoborsko gorje, 08 (Smand)
KT drugih obilaznica Četiri godišnja doba na Oštrcu, Samoborska obilaznica, Od vrha do vrha, 50 vrhova za 50 godina HPD-a željezničar, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak, 35 vrhova za 35 godina PD Naftaplina (žigovi u pl. domu željezničar)

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez