Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Pag – vrh Sveti Vid

KT HPO 15.5., 348 m

Pag – vrh Sveti Vid 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Sveti Vid najviši je vrh otoka Paga, a nalazi se neposredno iznad Paškog zaljeva. Na vrhu je betonski geodetski stup i ostatak stare kapele sv. Vida, po kojoj je vrh dobio ime. Pag se smatra najogoljenijim otokom Jadrana jer je čak 86% njegove površine bez biljnog pokrova. Prostrani otočni kamenjari prošarani su mrežom slikovitih suhozida, nekoć važnih za stočarstvo i zaštitu zemlje od bure.


INFO

Vidik Vidik s vrha otvoren je na sve strane, ali pogled najviše privlače paška solana, Velebit i Metajna te brojni otoci
Koordinate N 44° 28' 35.6'' E 14° 59' 41.5''
Žig Metalni žig uzidan je na vrhu
Prilazi
Kolan – Sveti Vid 1.15 h
Šimuni – Sveti Vid 1.15 h
Dubrava – Sveti Vid 45'
Tri su markirana pristupa najvišem vrhu Sv. Vidu: prvi iz Kolana (iz sz. smjera), drugi iz Šimuna (jz.) i treći iz Dubrave (ssi.). Pristup iz Paga (2.15 h) više se ne održava, ali snalaženje nije teško. Pristupi iz Kolana i Šimuna tehnički su laki, ali su ljeti neugodni jer putom nema hladovine ni pitke vode (valja izbjegavati uspone po žegi i burovitom vremenu). Najpogodniji je prilaz iz Kolana. Markacije u Kolanu počinju točno na oštrom zavoju ceste. Put vodi travnatom udolinom na ji. Na kraju udoline uspinje se na kamenitu visoravan gdje se spaja s markacijom iz Šimuna. Slijedi još 30' blagog uspona do vrha.
Zemljovid Sveti Vid nije obuhvaćen nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Sveti Vid nije KT drugih obilaznica

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.