Pag – vrh Sveti Vid

KT HPO 15.5., 348 m

Pag – vrh Sveti Vid 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Sveti Vid najviši je vrh otoka Paga, a nalazi se neposredno iznad Paškog zaljeva. Na vrhu je betonski geodetski stup i ostatak stare kapele sv. Vida, po kojoj je vrh dobio ime. Pag se smatra najogoljenijim otokom Jadrana jer je čak 86% njegove površine bez biljnog pokrova. Prostrani otočni kamenjari prošarani su mrežom slikovitih suhozida, nekoć važnih za stočarstvo i zaštitu zemlje od bure.
INFO

Vidik Vidik s vrha otvoren je na sve strane, ali pogled najviše privlače paška solana, Velebit i Metajna te brojni otoci
Koordinate N 44° 28' 35.6'' E 14° 59' 41.5''
Žig Metalni žig uzidan je na vrhu
Prilazi
Kolan – Sveti Vid 1.15 h
Šimuni – Sveti Vid 1.15 h
Dubrava – Sveti Vid 45'
Tri su markirana pristupa najvišem vrhu Sv. Vidu: prvi iz Kolana (iz sz. smjera), drugi iz Šimuna (jz.) i treći iz Dubrave (ssi.). Pristup iz Paga (2.15 h) više se ne održava, ali snalaženje nije teško. Pristupi iz Kolana i Šimuna tehnički su laki, ali su ljeti neugodni jer putom nema hladovine ni pitke vode (valja izbjegavati uspone po žegi i burovitom vremenu). Najpogodniji je prilaz iz Kolana. Markacije u Kolanu počinju točno na oštrom zavoju ceste. Put vodi travnatom udolinom na ji. Na kraju udoline uspinje se na kamenitu visoravan gdje se spaja s markacijom iz Šimuna. Slijedi još 30' blagog uspona do vrha.
Zemljovid Sveti Vid nije obuhvaćen nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Sveti Vid nije KT drugih obilaznica

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez