Pelješac – vrh Sveti Ivan

KT HPO 20.5., 470 m

Pelješac – vrh Sveti Ivan
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Sveti Ivan je vrh na južnoj strani Pelješca, neposredno nad morem, na zapadnom kraju južnoga poluotočnog hrpta koji se proteže od Prapratnog do Žuljana. Iako nije najviši vrh u svom masivu (najviši je vrh Čarović, 632 m), zbog posebnog položaja s njega se pruža nezaboravan vidik na Šipan, Mljet, Korčulu i vrh Sv. Ilije. Na vrhu se nalazi geodetski stup.


INFO

Vidik Vidik s vrha obuhvaća gotovo cijeli Pelješac, s brojnim vrhovima do dominantnog vrha Sv. Ilije. U dubini podnožja sjeverne padine vide se pitoreskno naselje Žuljana i istoimena uvala. Preko glavnog pelješkoga hrpta otvara se vidik na ušće Neretve i Ploče. Od sjeverozapada do istoka, od vrhova južnog Biokova, Babine gomile, Tmora i Neprobića (iznad Slanog) obzorom dominiraju grebeni hrvatskih i hercegovačkih planina. Na južnom obzoru i otvorenom moru ističe se Mljet, a na zapadnom obzoru Korčula s brojnim otočićima a nešto južnije (u jugozapadnom smjeru) Lastovsko otočje.
Koordinate N 42° 52' 25.6'' E 17° 27' 26.6''
Žig Metalni žig nalazi se na vrhu
Prilaz Žuljana - Sveti Ivan 1.45 h
Iz Žuljane treba poći cestom prema kapeli Gospe od Sedam žalosti u uvali Vučina. Cesta prolazi mimo automatizirane obavijesne ploče o riziku od požara, na križanju nastavlja d. prema nudističkoj plaži, a zatim nakon 150 m l. uzbrdo. Iznad zaselka Račići put skreće oštro d., prolazi ispod vrha Oštra glavica i uspinje se dalje na slijepu brdsku cestu koja vodi u podnožje Debelog brijega. Od proširenja ceste na sedlu put kratko prati greben i njime izlazi na vrh Sveti Ivan.
Zemljovid Sveti Ivan nije obuhvaćen nijednim planinarskim zemljovidom.
KT drugih obilaznica Sveti Ivan nije kontrolna točka nijedne druge planinarske obilaznice.













footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez