Rab – vrh Kamenjak

KT HPO 15.4., 408 m

Rab – vrh Kamenjak 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Kamenjak ili Straža nezamjetno je uzvišenje na sjeveroistočnom rubu vršne rapske visoravni, na mjestu gdje se greben počinje naglo obrušavati prema moru. Najviši dio grebena ima oblik široke krške visoravni ispresijecane brojnim suhozidima. Na samome vrhu je ograđen telekomunikacijski objekt do kojega je bila provedena teretna žičara. Ona je zapuštena i neupotrebljiva jer je danas zamjenjuje uska i djelomično betonirana cesta. Na visoravni, uz cestu prema vrhu, nalazi se ugostiteljski objekt s ponudom jela i pića, koji je otvoren tijekom ljeta. Od njega se pruža lijep vidik prema gradu Rabu i Kvarneru.
INFO

Vidik S vrha je osobito impresivan vidik preko Velebitskoga kanala na sjeverni Velebit koji se diže iz mora poput dugačkog zida
Koordinate N 44° 46' 22.8'' E 14° 47' 21.7''
Žig Metalni žig vrha nalazi se na ogradi telekomunikacijskog objekta
Prilazi Rab – Mundanije – Kamenjak 1.30 h
Prilazni put i cesta za vrh počinju u naselju Mundanije na Rapskom polju. Markacija najprije prati cestu, a zatim s nje skreće lijevo na građenu stazu koja vodi do vrha. Stazu je projektirao Ante Premužić, poznati graditelj uzdužne staze po sjevernom i srednjem Velebitu. Staza vodi djelomično šumom, a posljednjih 15' po otvorenom kamenitom terenu. Lijevo od puta su ostaci Tomašićeve vidilice, vidikovca orijentiranog prema Rabu koji su uredili rapski planinari između dva svjetska rata. Duž hrpta mogu se napraviti dugačke uzdužne ture, ali je to vrlo naporno zbog krševita terena, izloženog suncu. Na planinarskoj karti Raba označen je niz putova po Rabu, no riječ je zapravo o šetnicama koje nemaju planinarski karakter.
Zemljovid Otok Rab, 20a (Smand)
KT drugih obilaznica 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez