Ravna gora – vrh (piramida)

KT HPO 3.6., 694 m

Ravna gora – vrh (piramida)
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Ravna gora je najsjevernija i uz Kalnik najzanimljivija planina Hrvatskog zagorja. KT HPO-a na Ravnoj gori je razgledna piramida na vrhu Ravne gore (694 m), u neposrednoj blizini crkve Sveta tri kralja. Piramida je visoka 11 metara. Zanimljivo je da se na šumovitom grebenu u si. dijelu Ravne gore postoji vršak visok 686 m koji se pod imenom »vrh Ravne gore« nalazi u planinarskoj obilaznici "Najviši vrhovi hrvatskih županija", premda taj vrh nije najviši vrh Ravne gore niti najviši vrh Varaždinske županije. Zabuna je nastala jer u nekim zemljovidima nije označen najviši vrh Ravne gore (na kojemu se nalazi razgledna piramida) već kota 680, koja se odnosi na nadmorsku visinu na kojoj se nalazi crkva Sveta Tri Kralja.


INFO

Vidik S piramide na vrhu pruža se širok vidik na cijelu Ravnu goru te na Zagorje, Donačku goru i Boč u Sloveniji, pa sve do Kamniških Alpa
Koordinate N 46° 16' 17.9'' E 15° 59' 2.0''
Žig Metalni žig se nalazi na kamenu, 5 metara južno od metalne piramide - vidikovca na vrhu
Prilazi Trakošćan – Vrbanići – Ravna gora 2 h
Bednja – Prebukovje – Filićev dom 2 h
Predragov put: (Lepoglava –) Kamenica – Cimerplac – Filićev dom 2 h
(Lepoglava –) Kamenica – Galići – Babice – Hudo duplje – Filićev dom 2.15 h
Višnjica – Vrata – Filićev dom 2.15 h
V. Sotinska – Šestani – Vrata – Filićev dom 2.15 h
Najljepši je prilaz od Trakošćana koji je i sam atraktivna izletnička točka. Postoji više varijanti puta pa se jednostavno može izvesti kružni izlet, s usponom jednim, a silazom drugim putom. Do Filićeva doma (5' od piramide na vrhu) može se doći automobilom po šumskoj cesti koja počinje u selu Kamenici na južnoj strani Ravna gore (prilaz iz Lepoglave).
Zemljovid Ravna gora, 03 (Smand)
KT drugih obilaznica Zagorski pl. put, Hrvatske pl. kuće (žigovi u Filićevu domu i u pl. kući Pusti duh), Pl. put po Ravnoj gori (žigovi u pl. domovima), 30 za 30 (PD »MIV« Varaždin)

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez