Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Rilić – Drveničke stine – vrh Sokolić

KT HPO 19.9., 788 m

Rilić – Drveničke stine – vrh Sokolić 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Sokolić je najviši vrh Drveničkih stina. Vrh je zbog krševitog terena vrlo teško pristupačan, premda se ne odlikuje velikom visinom. S primorske strane greben se strmim stijenama obrušava u dubinu, dok je kontinentalna strana nešto blaža i pokrivena mediteranskom šumom.


INFO

Vidik Posebno je dojmljiv širok vidik s vrha na dobar dio Jadrana, od Brača do Neretve. Vidi se vrh Sv. Jure na Biokovu, a u zaleđu vrhovi Čvrsnice, Prenja i Veleža u Hercegovini
Koordinate N 43° 10' 17.2'' E 17° 14' 30.6''
Žig Na samome vrhu ugrađen je metalni žig
Prilazi a. st. Drvenik – Gornje Selo – prijevoj na Drveničkim stinama – Sokolić 3 h
Stara građena trgovačka, a danas turistička staza počinje na Jadranskoj magistrali kod autobusne stanice Drvenik i vodi 30' u staro selo Drvenik (Gornje Selo) do kapele kod izvora povrh groblja. Do toga se mjesta može prići i automobilom asf. cestom koja se od Jadranske magistrale odvaja 50 m od autobusne stanice. Slijedi 1.15 h uspona građenom stazom u zavojima do prijevoja na Drveničkim stinama. Lakši je, ali nemarkiran prilaz do prijevoja na Drveničkim stinama s kontinentalne strane građenom stazom iz sela Višnjice i Kokorića pokraj Vrgorca. S prijevoja se dalje ide u zapadnom smjeru 1.15 h kroz markirano bespuće, uz samu oštricu kamenoga grebena. Put prelazi preko jednoga zanimljivog vrška, a zatim, zaobišavši ponikvu sa sjeverne strane, dijelom kroz guštik, stiže na vrh Sokolić. Uspon grebenom je zahtjevan, jer se cijelim putom treba skakati sa stijene na stijenu.
Zemljovid Sokolić nije obuhvaćen nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Sokolić nije KT drugih obilaznica

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.