Rilić – Sv. Ilija

KT HPO 19.6., 773 m

Rilić – Sv. Ilija 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Sv. Ilija nalazi se neposredno iznad Gradca, na brdu Grabovici. Zahvaljujući svojemu položaju nadnesenom nad more, pregledan je vidikovac na obalu. Na vrhu je maleno raspelo.


INFO

Vidik Pogled najviše privlače Baćinska jezera, poluotok Pelješac, otoci Korčula, Mljet i Hvar, a na drugu stranu veliko prostranstvo Biokova. Na obližnjem vrhu vide se ruševine kapele sv. Paškala
Koordinate N 43° 5' 58.7'' E 17° 22' 32.6''
Žig Na vrhu se nalazi metalni žig
Prilazi Gradac – groblje – prijevoj na putu za Staševicu – Sv. Ilija 2.15 h
Rudine – Kolivrat – špilja Ričevica – Sv. Ilija 2.45 h
Početak puta je autobusna stanica na Jadranskoj magistrali u Gradcu. Od stanice treba krenuti prema Makarskoj kratko do podvožnjaka ispod magistrale. Tu počinje sporedna cesta za mjesno groblje do kojeg ima 30' hoda (moguć pristup automobilom). Tu cesta prestaje, a markacija dalje vodi u zavojima građenim putom koji preko planine vodi u Staševicu. S puta se u šumi l. odvaja markirani put prema zaselku Grnčeniku (1 h uspona do kapele pod Sv. Paškalom pa 1.15 h do Grnčenika, KT 4 BPS a), a mi nastavljamo ravno građenim putom do prijevoja između vrhova Sv. Paškal i Sv. Ilija (1 h od groblja). Uspon do prijevoja je sjenovit i nije naporan. S prijevoja se lijevo uzbrdo po grebenu može stići na Sv. Paškal (nemarkirano!). Markacija za Sv. Iliju nastavŹlja građenom stazom još 5' do mjesta gdje se d. s nje odvaja uspon otvorenim terenom prema Sv. Iliji. Za uspon od odvojka s građene staze do vrha treba 40'.
Zemljovid Vrgorsko gorje i južno Biokovo (HGSS)
KT drugih obilaznica Biokovska planinarska staza (BPS)
footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.