Rudnik – vrh

KT HPO 9.5., 1052 m

Rudnik – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Rudnik je istaknuto šumovito brdo na čijoj su istočnoj padini Hrvatske šume uredile dva skijaška spusta i žičaru. Sam vrh je ravna livada iznad skijališta. Iako je vrh travnat, vidik s vrha zaklanjaju okolna stabla, ali se sa skijališta lijepo vidi Tršće i dio Slovenije. S livade na vrhu pogled osobito privlači slovenski Snežnik. Na području Rudnika postoji pješačka staza 'Stopama tršćanskih rudara', koja povezuje ostatke nekadašnjih rudarskih rovova i druge zanimljivosti. U zaselku Frbežari u Tršću je planinarska kuća PD a Kamenjak, koja može poslužiti za smještaj planinara.


INFO

Vidik S livade na vrhu pogled privlači Snežnik u Sloveniji
Koordinate N 45° 33' 53.0'' E 14° 36' 34.9''
Žig Žig je u tuljcu na sredini vršne livade, a oznaka vrha na dominantnom stablu na njenom rubu. Na vrhu je i metalni žig
Prilazi Tršće – Rudnik 45'
Do Tršća se stiže cestama iz Gornjeg Jelenja ili iz Delnica za Čabar i Prezid (te se dvije ceste spajaju u Crnom Lugu pod Risnjakom). Tršće je od Delnica udaljeno 34 km, a od Prezida 8 km. Iz središta Tršća treba krenuti pokraj crkve oko 200 m do prve asfaltne ceste koja lijevo vodi u Frbežare, proći pokraj planinarske kuće Frbežari i nastaviti do restorana Brvnara. Tu se skreće na kolni put koji dolazi do podnožja skijališta. Markacije se dalje uspinju skijaškom prosjekom do gornje stanice žičare od koje za 5' dolaze na vrh.
Zemljovid Goranski pl. put, GPP (Smand / HPD Zagreb-Matica)
KT drugih obilaznica Goranski planinarski put (GPP)

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez