Sljeme – vrh

KT HPO 4.4., 1033 m

Sljeme – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Sljeme je naziv za najviši vrh planine Medvednice i za vršni hrbat koji podsjeća na sljeme krova jer strmo odvaja južnu zagrebačku od sjeverne zagorske padine. Sam vrh ima oblik zaravanka na čijem rubu stoji televizijski toranj dobro vidljiv i iz Zagreba i iz Zagorja. Sama vršna točka nalazi se 50 m dalje uz uređenu stazu koja vodi prema gornjim stanicama novije trosjedne žičare i »sidra« na Činovničkoj livadi. Na vrhu je i kuća Stanice HGSS a Zagreb, nekoliko skijaških baraka te ugostiteljski objekti Vidikovac i Zlatni medvjed.
INFO

Vidik Na sjevernom rubu vrha je stanica stare skijaške žičare s vidikovcem orijentiranim prema Zagorju
Koordinate N 45° 53' 57.4'' E 15° 56' 50.6''
Žig Metalni žig vrha nalazi se na promidžbenom panou kod televizijskog tornja na samome vrhu, a drugi žig nalazi se u obližnjem ugostiteljskom objektu Zlatni medvjed.
Prilazi Vrh Medvednice iznimno je lako dostupan sa svih strana - i za planinare i za izletnike. Automobilom se najbliže može doći do Tomislavova doma (10' od vrha) i gornje stanice sljemenske žičare (5' od vrha). žičara zbog dotrajalosti više nije u funkciji, ali je zamjenjuje redovna autobusna linija koja započinje na terminalu Mihaljevac u sjevernom dijelu Zagreba. Do Sljemena vodi iz Zagreba i sa zagorske strane nekoliko desetaka markiranih planinarskih putova. Najpopularniji su usponi Leustekovim putom od Tunela u Dolju ili Gračana, Bikčevićevom stazom preko Puntijarke te usponi iz Šestina preko Kraljičina zdenca i Medvedgrada. Najlakši je najkraći od tih uspona Leustekovom stazom.
Zemljovid Medvednica, zapadni dio, 01 (Smand)
KT drugih obilaznica Planinarski put Medvednicom, Najviši vrhovi hrvatskih županija, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez