Sveti Mihovil – vrh

KT HPO 19.11., 1245 m

Sveti Mihovil – vrh
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Sveti Mihovil prepoznatljiv je po piramidalnom obliku koji privlači poglede iz većeg dijela Zabiokovlja. Iako nije i najviši na Vrgorskom gorju (najviši vrh je Veliki Šibenik, 1314 m), zbog dominantnog izgleda izrazito je privlačan. Vidik s vrha obuhvaća Mosor, Omišku Dinaru, cijelo Biokovo, Brač, Hvar, Korčulu, Matokit, Veliki i Mali Šibenik te prostrana vrgoračka polja.


INFO

Vidik Vidik s vrha obuhvaća Mosor i Kamešnicu na sjeverozapadu, Veliki i Mali Šibenik, Zavelim i hercegovačke planine Veliki Vran, Čvrsnicu, Čabulju i Prenj na sjeveru i sjeveroistoku; Velež na istoku, Matokit i Rujnicu prema jugoistoku, Rilić, Sutvid i poluotok Pelješac na jugu, te cijelo Biokovo i otoke Hvar i Brač prema zapadu, te dijelove polja Rastok i Vrgoračkog poljea (na jugoistoku).
Koordinate N 43° 15' 51.1'' E 17° 14' 33.0''
Žig Metalni žig uzidan je u stijeni, 5 metara istočno od ozidane kamene kupe.
Prilaz Podastine - Sveti Mihovil 3 h
Do Zavojana, zaselka Podastine, početne točke uspona na Sv. Mihovil može se doći iz tri smjera. Prvi je prilaz starom, tzv. Napoleonovom cestom (iako ju je gradio Marmont u krajini je uobičajen naziv Napoleonova cesta) od prijevoja Turija do putokaza u selu Dragljane (postavljen je putokaz na cesti za smjer Veliki Šibenik i Sv. Mihovil, tu skrenuti lijevo i nakon 2km u selu Zavojane kod narednog putokaza skrenuti lijevo za Podastine. Drugi je prilaz iz Vrgorca; ići na zapad prema selu Ravča, tu kod putokaza skrenuti desno za Zavojane, voziti kroz selo prema zapadu do putokaza na cesti za smjer Veliki Šibenik i Sv. Mihovil. Treći je prilaz od Ravče; nakon izlaza s autoceste skreće se lijevo prema zapadu i vozi do sela Dragljane (3 km) i kod ploče skrenuti desno za Zavojane i Podastine. Iz Podastina (cca 520 m) put se uspinje građenom stazom oštro uzbrdo u brojnim zavojima, prolazeći kroz klanac, pa preko sipara i stijena vodi do prijevoja na 790 m. Tu je križanje, obilježeno putokaznim pločama. Staza prema sjeveru vodi ka napuštenim pastirskim stanovima i Velikom Šibeniku, a staza lijevo prema zapadu na vrh Sv. Mihovil. Put do vrha je markiran. Uglavnom prati greben Mihovila, no na mnogim mjestima staza nije prepoznatljiva, ide se s kamena na kamen i treba dosljedno pratiti markacije sve do samog vrha. Uspon je naporan ali izuzetno atraktivan. Skoro cijelim putom sa grebena imamo pogled na Biokovsku zavalu i planine u okruženju. Na stazi nema izvora vode i prije uspona je potrebno opskrbiti se vodom.
Zemljovid Vrgorsko gorje i južno Biokovo (HGSS), 125000.
KT drugih obilaznica Sveti Mihovil nije kontrolna točka nijedne druge planinarske obilaznice.

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez