Trtar – vrh Orlovača

KT HPO 18.1.b, 494 m

Trtar – vrh Orlovača 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Orlovača je najzanimljiviji iako ne i najviši vrh Trtra. Na Trtru kao KT HPO a ravnopravno vrijedi žig Orlovače ili Krtolina. U blizini vrha Orlovače je planinarsko sklonište »Zlatko Prgin«. Tko na vršni hrbat Trtra dolazi automobilom sklonište će najjednostavnije pronaći tako da potraži putokaz prema skloništu u blizini 9. u nizu vjetrenjače elektrane Trtar–Krtolin gledano od mjesta gdje cesta dostiže hrbat Trtra (kod kamenoloma).


INFO

Vidik Ako je vrijeme bistro, s vrha se vidi sve od Velebita do bosanskih planina i od Kornata do dalekog otoka Sveca i, naravno, sva bliža okolica
Koordinate N 43° 45' 6.4'' E 15° 58' 8.6''
Žig Na vrhu je kutija s upisnom knjigom i žigom
Prilazi Pl. kuća Ćićo – Orlovača 1 h
Protege – Orlovača 1.15 h
Kao i izlet na vrh Krtolin, najpogodnije je uspon započeti u Rupićima pod Trtrom, od planinarske kuće Ćićo. Do Rupića se može doći pješice iz Šibenika po trasi poučnog ekološkog puta Ante Frua ili automobilom. Od kuće za uspon na Trtar postoji više markiranih staza, a najpoznatije su ona koja od kuće vodi desno preko lokve ili, druga, koja lijevo od kuće vodi preko promatračnice iz Domovinskog rata zvane Oko sokolovo i dalje hrptom brda na vrh Orlovaču. Malo pod vrhom je jednostavno planinarsko sklonište Zlatko Prgin o kojem se brinu članovi HPK-a Sveti Mihovil iz Šibenika. Iz Protega se na Trtar penje cesta izgrađena za potrebe kamenoloma i vjetroelektrane. Cesta stiže na hrbat na pola puta između Orlovače i Krtolina.
Zemljovid Trtar nije obuhvaćen nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Poučni ekološki put Ante Frua

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez