Tuhobić – vrh

KT HPO 8.14., 1109 m

Tuhobić – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Tuhobić je vrh lijepog travnatog bila i strmih strana s kojega se pruža dobar vidik na Riječki zaljev, Učku, Snježnik, Risnjak, Medviđak, a u dubini na izviđački dom Lepenica, jezera Lepenicu i Bajer te na riječku autocestu s obje strane tunela. Osobito je zanimljivo da je izrazita i oštra granica između goranske i primorske vegetacije. Dok se prema primorju spušta travnata i kamenita padina, goranska je strana cijela pokrivena šumom. Na vrhu je masivan zidani kameni blok te na njemu uzidani metalni žig.


INFO

Vidik S vršnoga travnatog bila strmih strana pruža se dobar vidik na Riječki zaljev, Učku, Snježnik, Risnjak i Medviđak, a u dubini na izviđački dom Lepenica, jezera Lepenicu i Bajer te na riječku autocestu s obje strane tunela
Koordinate N 45° 20' 3.5'' E 14° 38' 30.2''
Žig Metalni žig nalazi se na metalnom stupu malo ispod vrha, a gumeni žig je u metalnoj kutiji s upisnom knjigom.
Prilazi Gornje Jelenje (Lepenica) – Tuhobić 1.30 h
Gornji Benkovac – Tuhobić 1.30 h
Zlobinsko Brdo – Jelenčić – Tuhobić 2.15 h
ž. st. Zlobin – Tuhobić 2 h
ž. st. Plase – Tuhobić 2.15 h
Glavno uporište za uspon na vrh je izviđački dom Lepenica u blizini Gornjeg Jelenja. Nalazi se u udolini Lepenici kojom teče istoimeni potok ulijevajući se u Lepeničko jezero. Odatle vode dva puta: lakši hrptom, a teži strmim pobočjem Tuhobića. S druge se strane na Tuhobić penju putovi od Fužina, Liča, Zlobina i Plasa. Nešto su duži, ali pogodni za planinare koji dolaze vlakom jer omogućuju brojne planinarske kombinacije.
Zemljovid Goranski pl. put, GPP (Smand / HPD Zagreb-Matica)
KT drugih obilaznica Goranski planinarski put (GPP), Riječka obilaznica

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez