Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Učka – vrh Sisol

KT HPO 10.7., 835 m

Učka – vrh Sisol 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Sisol je stjenovit vrh strmih strana koji dominira u južnom dijelu hrpta Učke, tamo gdje se hrbat sužava u oštar greben. Na istarsku se stranu Sisol ruši strmim stijenama prema Čepićkom polju, a s kvarnerske strane kao odrezan tone u more. Zbog udaljenosti od prometnica razmjerno se rijetko posjećuje. Vrh je označen kamenom geodetskom oznakom.


INFO

Vidik Vidik sa samoga vrha je ograničen, ali se s grebena Sisola pružaju različiti vidici prema Kvarnerskom zaljevu, vršnom dijelu Učke te prema unutrašnjosti Istre.
Koordinate N 45° 10' 16.1'' E 14° 12' 3.8''
Žig Na vrhu je metalni žig, 10 m od geodetske oznake vrha
Prilazi
Brseč – Sisol 2 h
Kožljak – Sisol 2 h
Plomin – Sisol 3 h
Mala Učka – Brgud – Kremenjak – Šikovac – Sisol 6.15 h
Najpogodniji je prilaz iz staroga gradića Brseča na cesti Rijeka – Labin – Pula. S križanja na j. izlazu sporedne ceste iz središta Brseča ide se najprije kamenitom stazom 30' do ravni Grabova i na terasu Plužini. Od toga mjesta slijedi oštar uspon na krševit greben. Nakon prelaska šumske ceste ima još 20' uspona do sedla (778 m) i uzdužnoga grebenskog puta Sisol – Vojak. Tu je u blizini prirodno okno Provrtenica. Hrptom treba nastaviti l. još 30' do vrha. Prilazi s istarske strane i iz Plomina duži su i strmiji, a put grebenom Učke je dugačka i teška, ali vrlo atraktivna tura.
Zemljovid Učka – Park prirode Učka
KT drugih obilaznica Istarski planinarski put (IPP), Pl. put Oko riječkih baklji, Labinski planinarski put, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.