Učka – vrh Sisol

KT HPO 10.7., 835 m

Učka – vrh Sisol 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Sisol je stjenovit vrh strmih strana koji dominira u južnom dijelu hrpta Učke, tamo gdje se hrbat sužava u oštar greben. Na istarsku se stranu Sisol ruši strmim stijenama prema Čepićkom polju, a s kvarnerske strane kao odrezan tone u more. Zbog udaljenosti od prometnica razmjerno se rijetko posjećuje. Vrh je označen kamenom geodetskom oznakom.


INFO

Vidik Vidik sa samoga vrha je ograničen, ali se s grebena Sisola pružaju različiti vidici prema Kvarnerskom zaljevu, vršnom dijelu Učke te prema unutrašnjosti Istre.
Koordinate N 45° 10' 16.1'' E 14° 12' 3.8''
Žig Na vrhu je metalni žig, 10 m od geodetske oznake vrha
Prilazi
Brseč – Sisol 2 h
Kožljak – Sisol 2 h
Plomin – Sisol 3 h
Mala Učka – Brgud – Kremenjak – Šikovac – Sisol 6.15 h
Najpogodniji je prilaz iz staroga gradića Brseča na cesti Rijeka – Labin – Pula. S križanja na j. izlazu sporedne ceste iz središta Brseča ide se najprije kamenitom stazom 30' do ravni Grabova i na terasu Plužini. Od toga mjesta slijedi oštar uspon na krševit greben. Nakon prelaska šumske ceste ima još 20' uspona do sedla (778 m) i uzdužnoga grebenskog puta Sisol – Vojak. Tu je u blizini prirodno okno Provrtenica. Hrptom treba nastaviti l. još 30' do vrha. Prilazi s istarske strane i iz Plomina duži su i strmiji, a put grebenom Učke je dugačka i teška, ali vrlo atraktivna tura.
Zemljovid Učka – Park prirode Učka
KT drugih obilaznica Istarski planinarski put (IPP), Pl. put Oko riječkih baklji, Labinski planinarski put, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez