Veliki Kozjak – vrh

KT HPO 11.10., 1629 m

Veliki Kozjak – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Veliki Kozjak je po obliku jedan od najslikovitijih i najatraktivnijih velebitskih vrhova. Njegove okomite stijene privlače pogled izdaleka, a najljepše se vide s V. Lubenovca, upotpunjujući ljepotu te kotline. Stijene Velikog Kozjaka zanimljive su i za penjače te je u njima izvedeno nekoliko desetaka smjerova raznih težina.
INFO

Vidik Vidik s vrha obuhvaća sve veće vrhove srednjeg i sjevernog Velebita, a osobito je impresivan vidik u dubinu na šumsko prostranstvo Štirovače i na Veliki Lubenovac
Koordinate N 44° 43' 59.1'' E 15° 2' 7.6''
Žig Na vrhu je uzidan metalni žig
Prilazi Veliki Lubenovac – Veliki Kozjak 1.30 h
Pl. kuća Alan – Veliki Kozjak 2 h
Mrkvište – Vranjkova draga – Veliki Kozjak 2.30 h
Najpogodniji su pristupi s Velikog Lubenovca i s V. Alana. Pristup Lubenovcu počinje kod Careve kuće na štirovačkoj cesti. Od nje do ruba Velikog Lubenovca ima 8 km makadama. Cestom treba poći najprije malo u smjeru Alana, pa za markacijama l. strmo uzbrdo u šumu. Put dva puta siječe cestu Alan – Lubenovac, prolazi mimo Lubenovačke ruje i nakon 30' uspona stiže do ceste koja ovamo stiže s V. Alana. Postoje dvije varijante uspona prema vrhu. Atraktivnija ali zahtjevnija je varijanta preko Oblog kuka, no jednostavnija je varijanta koja ulazi u šumu na prijevoju ceste prema Vranjkovoj dragi. Puteljak se uspinje na hrbat obrastao travom na zapadnom grebenu Kozjaka, odakle se ukazuje stijena vrha. Dalje put vodi polukružno, prateći desno greben i zaobilazeći duboku ponikvu, da bi vrhu prišao s južne strane. Uspon završava alpskim stilom kroz stijenu.
Zemljovid Sjeverni Velebit, 16 (Smand), Nacionalni park Sjeverni Velebit, 16a (Smand)
KT drugih obilaznica Velebitska obilaznica

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez