Veliki Stolac – vrh

KT HPO 13.2., 1406 m

Veliki Stolac – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Veliki Stolac je najviši u primorskom nizu vrhova koji s istočne strane zakriljuje Šugarsku dulibu.Uspon na vrh je zahvalna dopuna posjetu Šugarskoj dulibi, prostranoj krškoj uvali iza prvog niza primorskih vrhova. Na širem području Velikog Stolca, na ograničenom prostoru, nalazi se jedno od četiri poznata staništa endemske velebitske degenije. Na Šugarskoj dulibi nalazi se metalni kontejner koji služi kao planinarsko sklonište (300 m od njega su ruševine lugarnice i cisterna s pitkom vodom).
INFO

Vidik S vrha se pruža pregledan panoramski vidik prema moru, a otok Pag vidi se u cijeloj dužini
Koordinate N 44° 27' 2.5'' E 15° 15' 19.2''
Žig Na stijeni vrha ugrađen je metalni žig
Prilazi Baške Oštarije – Šugarska duliba – Veliki Stolac 7-8 h
Jelova ruja – Šugarska duliba – Veliki Stolac 3.30 h
Lukovo Šugarje – Bukova draga – Ripište – Šugarska duliba – Veliki Stolac 5 h
Zbog udaljenosti od prometnica, svi su prilazi Šugarskoj dulibi i Velikom Stolcu dugi i naporni. Kao uporište u tom području služi planinarsko sklonište na Šugarskoj dulibi, pod Velikim Stolcem. Automobilom se najbliže može prići u područje Panosa iznad Jelove ruje. Ta cesta započinje u Rizvanuši na ličkom podnožju Velebita i u prilično je lošem stanju pa se ne preporučuje za vožnju osobnim automobilima. Na putu od Jelove ruje i Panosa prema Šugarskoj dulibi nema većih uspona ni silazaka. Od skloništa u Šugarskoj dulibi do vrha se stiže za 1 h uspona, uz prekrasne vidike prema moru.
Zemljovid Južni Velebit I, 18 (Smand)
KT drugih obilaznica 35 vrhova za 35 godina PD Naftaplina (vrh V. Stolac i pl. sklonište). Pl. sklonište u Šugarskoj dulibi je KT Velebitskog planinarskog puta (VPP) i obilaznice Hrvatske pl. kuće

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez