Veliki Zavižan – vrh

KT HPO 11.2., 1676 m

Veliki Zavižan – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Veliki Zavižan je krševit, klekovinom obrasli vrh, najpopularniji i najposjećivaniji među velebitskim vrhovima. Na vrhu je stanište strogo zaštićenoga krškog runolista, što upotpunjuje izvanredan dojam koji vrh pruža. Ime Zavižan poznato je po visinskoj meteorološkoj postaji i popularnom planinarskom domu koji se nalazi na padinama obližnjeg vrha Vučjaka.
INFO

Vidik Sam vrh je gol te ima izvanredno lijep vidik, jedan od najljepših na cijelom Velebitu. Osobito su dojmljivi vidici na more, a dobro se vidi i velik dio Velebita, Rožanski i Hajdučki kukovi i Veliki Kozjak
Koordinate N 44° 48' 8.5'' E 14° 58' 25.2''
Žig Na vrhu je metalni žig na stijeni, desno od oznake KT
Prilazi (Pl. dom Zavižan –) Ulaz u Velebitski botanički vrt – Veliki Zavižan 40'
Na vrh vode dva puta - jedan od ulaza u Velebitski botanički vrt u Zavižanskoj kotlini, a drugi iz samoga vrta. Put s ulaza u Botanički vrt je pogodniji za uspon jer je blaži (put iz Botaničkog vrta je izrazito strm, a počinje 5' lijevo od drvene kućice). Početak lakšeg puta treba potražiti na lijevom rubu proširenja za parkiranje kod ulaza u Velebitski botanički vrt. Taj se puteljak penje kroz klekovinu i čistine do račvišta na livadi; zdesna prilazi drugi prilazni put s kružne staze u Botaničkom vrtu, a l. se penje put prema vrhu. Markacije vode šumom, a potkraj kroz visoku klekovinu na vrh. Uspon je lako prohodan i vrlo lijep.
Zemljovid Sjeverni Velebit, 16 (Smand), Nacionalni park Sjeverni Velebit, 16a (Smand)
KT drugih obilaznica Velebitska obilaznica

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez