Veliki (Zavižanski) Pivčevac

KT HPO 11.4., 1676 m

Veliki (Zavižanski) Pivčevac 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Zavižanski (Veliki) Pivčevac je šumovit stožac između Jezera i Zavižanske kotline. Ime je dobio po tetrijebu (u bunjevačkom govoru, pivcu, tj. pijevcu). Posebna je vrijednost tog uspona prelazak preko dijela prostrane travnate visoravni Jezera. Visoravan je valovita i duga oko 4 km, a ime je dobila po brojnim lokvama vode koje se na dnu ponikava održe sve do kasnog ljeta, zbog čega je cijela visoravan bila vrlo pogodna za stočarstvo.
INFO

Vidik S golog vrha koji viri iznad šume pruža se širok vidik na Veliki Zavižan, Mali Rajinac te na Rožanske i Hajdučke kukove
Koordinate N 44° 48' 18.2'' E 14° 59' 32.8''
Žig Na vrhu su kutija s upisnom knjigom i metalni žig
Prilazi Planinarski dom Zavižan – Jezera – Zavižanski Pivčevac 1.30 h
Planinarski dom Zavižan – Vukušić snježnica – Zavižanski Pivčevac 1:30 h
Od planinarskog doma Zavižan treba se spustiti asfaltnom prilaznom cestom ili ugaženim prečacem istočno od doma 10' na zavižansku cestu. Cestom treba poći lijevo 15' u smjeru Oltara do mjesta gdje se desno u bukovu šumu odvaja staza za Jezera, Krasno, Pivčevac i M. Rajinac. Put vodi 20' šumom, a onda izlazi na travnatu visoravan Jezera i za još 10' ravno stiže na Buljevac, prijevoj između Zalovačkog bila (1630 m) i Zavižanskog Pivčevca (1676 m). Tamo je križanje putova; ravno za Krasno, poludesno na Mali Rajinac, a desno na Pivčevac. Put na vrh Pivčevca odmah ulazi u šumu i uspinje se sve strmije 30' do vrha. Na Pivčevac se može stići i s druge strane markiranim putom od Vukušić snježnice na zavižanskoj cesti (nedaleko od odvojka Premužićeve staze od ceste). Markacija za Pivčevac se od Vukušića snježnice penje strmo kroz bukovu šumu, potkraj još strmije, do spoja s putom iz smjera Jezera neposredno pod vrhom.
Zemljovid Sjeverni Velebit, 16 (Smand), Nacionalni park Sjeverni Velebit, 16a (Smand)
KT drugih obilaznica Velebitska obilaznica

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez