Viševica – vrh

KT HPO 8.10., 1428 m

Viševica – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Viševica je vrh stožastog oblika koji se iznad brojnih vrhova u okolici ističe izgledom i visinom. Padine ispod vrha su strme i šumovite, a na samome vrhu nema šume pa se vidici otvaraju tek s izlaskom na vršnu livadu. Unatoč ljepoti, planinari Viševicu razmjerno rijetko posjećuju jer su svi klasični prilazi razmjerno strmi i dugi.
INFO

Vidik Budući da je Viševica podjednako udaljena od Velebita, Bjelolasice, Bijelih stijena, Risnjaka, Učke i vrhova na sjevernim jadranskim otocima, promatrač s vrha ima osjećaj da se nalazi u središtu golemoga prirodnog amfiteatra
Koordinate N 45° 15' 17.6'' E 14° 48' 3.2''
Žig Žig vrha je u metalnoj kutiji na vrhu
Prilazi Vagabundina koliba (Ravno) – Viševica 2.30 h
Ravno – Viševica 2 h
Lič – Viševica 3 h
Najlakši je prilaz od sedla Javorja između Viševice i Bitoraja. Preko Javorja vodi solidna mak. cesta koja iz Vrata (9 km) ide prema Ravnom i Bribiru. Cesta nije markirana, ali može dobro poslužiti za prilaz u područje Viševice jer je sve do Javorja prohodna. Oko 3 km iza Javorja cesta stiže do raskrižja pod Viševicom, odakle ima 40' do njezina vrha. Završni dijelovi svih varijanti uspona na Viševicu razmjerno su strmi. U podnožju Viševice, na polju Ravno, nalazi se privatni dom za planinare »Vagabundina koliba« obitelji Savić, u kojem se može noćiti.
Zemljovid Goranski pl. put, GPP (Smand / HPD Zagreb-Matica), Gorski kotar II (Bitoraj, Viševica), 12 (Smand)
KT drugih obilaznica Goranski planinarski put (GPP), Riječka obilaznica, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez