Visočica – vrh

KT HPO 13.3., 1615 m

Visočica – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Visočica je istaknut vrh osovljen nad strmom ličkom padinom Velebita. Zahvaljujući svojem položaju, to je jedan od najljepših vidikovaca na cijelom Velebitu. Nadomak hrpta Visočice, zapadno od vrha i oko 30' ispod njega, nalaze se na granici šumskog pojasa ruševni ostaci Gojtanova doma koji je spaljen u Domovinskom ratu. Odmah pokraj ruševine doma u šumi je zapušteno planinarsko sklonište koje može poslužiti samo kao zaklon od jakog nevremena. Područje Visočice je floristički iznimno bogato, o čemu najbolje svjedoči podatak da je na njoj pronađeno i opisano oko 500 različitih biljnih vrsta.
INFO

Vidik Vrh Visočice je bez sumnje najljepši vidikovac na Liku. Posebno je lijep i vidik i na nebrojene vrhove južnog Velebita
Koordinate N 44° 25' 46.7'' E 15° 22' 17.0''
Žig Kutija sa žigom je na grebenu prije vrha
Prilazi Rizvanuša – završni dio šumske ceste – ruševina Gojtanova doma – Visočica 3.30 h
Jelova ruja – Visočica 2 h
Prilazna cesta za Rizvanušu odvaja se s ceste Gospić – Karlobag u Brušanskom klancu, na desetom kilometru od Gospića, vodi kroz selo oko 3 km do kraja asfalta. Od kraja asfalta u Rizvanuši nastavlja se dalje makadamom i poslije izvora skreće d. odvojkom prema Visočici (treba skrenuti na drugom d. odvojku, koji je 200 m iza prvoga!). Tim krakom ceste za 16 km dolazi se u podnožje Visočice (na sat vremena hoda do vrha). Pješački uspon iz Rizvanuše prati slijepu šumsku cestu koja se uspinje pod sam vrh Visočice, krateći neke njezine zavoje. Budući da je pješački uspon do kraja ceste dugotrajan, najbolje je vozilom prići do okretišta ceste pod Visočicom.
Zemljovid Južni Velebit I, 18 (Smand)
KT drugih obilaznica Lički gorski biseri

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez