Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Vlaški grad – vrh

KT HPO 13.8., 1383 m

Vlaški grad – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Vlaški grad je istaknut stjenovit vrh iznad Male Paklenice i jedan od najslikovitijih vidikovaca na području cijelog NP-a Paklenica. Sa svih strana je vrlo strm, a prepoznatljiv je po kamenitom vršnom dijelu koji strši iznad šume. U šumarku nadomak sedla pod vrhom nalazi se planinarsko sklonište Vlaški grad koje su podigli članovi HPD a Paklenica. To je pogodno uporište za uspone na Sveto brdo, ali treba računati na to da nije opskrbljeno pa sve namirnice i opremu za noćenje (vreće za spavanje) treba nositi sa sobom. Voda se uzima s izvora pedesetak metara od skloništa, na stazi prema Ivinim vodicama.


INFO

Vidik S vrha se posebno lijepo vide Sveto brdo i klanac Male Paklenice
Koordinate N 44° 19' 29.9'' E 15° 33' 2.2''
Žig Na vrhu je uzidan metalni žig. žig utisnut u pl. skloništu Vlaški grad se ne priznaje
Prilazi Malo Libinje – pl. sklonište Vlaški grad – Vlaški grad 2.20 h
Pl. dom Paklenica – pl. skl. Ivine vodice – pl. skl. Vlaški grad – Vlaški grad 4.20 h
Posjet Vlaškom gradu obično se povezuje s posjetom Svetom brdu. Za prilaz do Vlaškoga grada, kao i za uspon na Sveto brdo, najpogodniji je prilaz s Malog Libinja. Cesta za Libinje započinje kao odvojak na oštrom zavoju neposredno prije ulaska iz smjera Maslenice među prve kuće u Modriću. Od proširenja na Velikom Libinju gdje se parkiraju automobili treba pješice nastaviti slabijim kolnikom u sjeverozapadnom smjeru na Malo Libinje. Na sredini Malog Libinja treba pronaći markaciju koja se iz Modrića diže prema Vlaškome gradu i njome nastaviti travnatim terenom do planinarskog skloništa Vlaški grad. Put za uspon na vrh počinje malo ispod sedla, na padini okrenutoj prema Libinju (početak uspona nije dobro označen).
Zemljovidi: Paklenica (Astroida), Nacionalni park Paklenica, 19 (Smand)
KT drugih obilaznica: Paklenički pl. put, Hrvatske pl. kuće (pl. sklonište pod vrhom)

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.