Vošac – vrh

KT HPO 19.7., 1421 m

Vošac – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Vošac je popularna i važna točka na Biokovu jer mimo njega vode dva glavna pješačka prilaza iz Makarske prema Sv. Juri, a pristupačan je i zahvaljujući blizini biokovske ceste. To je vrh na primorskom rubu biokovske visoravni i jedan od najljepših biokovskih vidikovaca. Na vrhu je planinarski dom Vošac o kojem se brine SAK Ekstrem iz Makarske. Planinarski dom Vošac zidani je objekt sagrađen nakon Drugoga svjetskog rata za vojne potrebe, ali je ubrzo napušten. Kuća je nekoliko desetljeća bila potpuno urušena sve dok je članovi SAK Ekstrem nisu temeljito obnovili i osposobili za posjet planinara.


INFO

Vidik Vidik s vrha pruža se kao iz ptičje perspektive na naselja i plaže makarskog primorja te na sam grad Makarsku
Koordinate N 43° 18' 38.7'' E 17° 2' 46.3''
Žig Metalni žig ugrađen je lijevo od vrata planinarskog doma na vrhu
Prilazi Makarska – Makar – kuća pod Vošcem 3.45 h
Makarska – Botanički vrt Kotišina – kuća pod Vošcem 4 h
Većina posjetitelja na vrh Vošac stiže od napuštene kuće pod Vošcem, kod koje završava jedan krak biokovske ceste. Za uspon od kuće pod vrhom Vošca u Kapetanovu docu do vrha Vošca dovoljno je 30' hoda. Planinarima koji na Biokovo kreću pješice iz Makarske na raspolaganju su dva markirana puta - preko Makra i preko Kotišine. Oba puta su dugi i naporni jer savladavaju veliku visinsku razliku.
Zemljovid Biokovo, 32 (Smand)
KT drugih obilaznica Planinarski put Dalmacija, Biokovska pl. staza (BPS), Poučni ekološki put dr. fra Jure Radić, Hrvatske planinarske kuće

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez