Zir – vrh

KT HPO 14.5., 850 m

Zir – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Zir je osamljeno brdo sa stjenovitim vrhom u sredini Ličkog polja. Gledan s autoceste Zagreb – Split, željezničke pruge ili s Ličkog polja, djeluje vrlo zanimljivo jer se čini da je nekim čudom to brdo izraslo usred ravnice. Podnožjem Zira prolazi autocesta Zagreb – Split, a odmorište koje se nalazi u njegovu podnožju nosi ime Zir.
INFO

Vidik Zahvaljujući osamljenom položaju, s vrha se pruža jedan od najimpresivnijih vidika na Velebit u gotovo cijeloj njegovoj dužini
Koordinate N 44° 25' 48.7'' E 15° 36' 51.5''
Žig Metalni žig je uzidan u vršnu stijenu
Prilazi Trkulje – Zir 1.30 h
Jedini markirani pristup na Zir počinje na cesti pokraj zaselka Trkulje. S izlaza Gornja Ploča treba nastaviti 1 km do prvog silaska s te (brze) ceste i skrenuti desno. Oko 100 metara nakon skretanja s brze ceste treba ponovno skrenuti desno na makadamski put (postoji putokaz Zir) koji u vodi u smjeru Zira i dolazi na križanje gdje se odvaja seoski put prema Trkuljama. Automobil treba ostaviti u blizini prolaza ispod autoceste, na mjestu gdje se odvaja seoski put prema Trkuljama. Odatle treba poći sporednim seoskim putom prema zaselku Trkulje istočnim pobočjem Zira i dalje kroz šumu u zapadnom smjeru. Markacija 10' iza kuća ostavlja širi put i nastavlja blagim usponom preko livada i kroz šumarak do golemog špiljskog otvora uz stazu. Lijevo od špilje kroz šumu se stiže do hrpta i otvorenijeg terena s lijepim vidicima. Hrptom se markacija uspinje do prijevoja pod samom glavom, a zatim strmim usponom do vrha, potkraj kroz stijenu.
Zemljovid Zir nije obuhvaćen nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Lički gorski biseri

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez