Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Vrste planinarskih kuća - dom, kuća, sklonište

Većina planinarskih kuća nalazi se u nepristupačnim i udaljenim predjelima. Često je u njima standard smještaja ispod minimalnih turističkih standarda, no to je lako razumjeti jer briga o svakoj planinarskoj kući zahtijeva ulaganje velikih sredstava, nebrojenih sati dobrovoljnog rada te treba cijeniti požrtvovnost brojnih planinara koji brinu o planinarskim kućama.

U Hrvatskoj razlikujemo tri vrste planinarskih kuća (u širem smislu):

  • Planinarski domovi Planinarski dom Zavižansu otvoreni vikendom, blagdanima ili stalno i u pravilu pružaju mogućnost prehrane i okrepe. Objekti koji su otvoreni samo nedjeljom, ali ne i subotom ne smatraju se planinarskim domovima, nego planinarskim kućama.
  • Planinarske kuće Planinarska kuća Brezovac na Dinari(u užem smislu) otvorene su samo povremeno ili po dogovoru s planinarskim udrugama koje skrbe o njima. Za posjet planinarskim kućama potrebno je na vrijeme provjeriti hoće li biti otvorene, odnosno pravovremeno najaviti upravljaču svoj dolazak.
  • Planinarska skloništa Planinarsko sklonište Ratkovo skloništesu nezaključane, stalno otvorene i neopskrbljene kuće u kojima se može prenoćiti bez prethodne najave onome tko njima upravlja. Za noćenje u planinarskim skloništima treba sa sobom ponijeti podložak i vreću za spavanje.

Neki domovi i kuće imaju zimsku sobu, zapravo prostoriju koja služi kao sklonište u vrijeme kada je kuća zatvorena, a inače kao dodatni prostor za noćenje. Ako je takvo sklonište u samoj kući ili u njezinoj neposrednoj blizini (u vidokrugu), naziva se »zimska soba« i ne smatra se zasebnim planinarskim skloništem. Najčešće zimske sobe su unutar kuće, no zimske sobe nekih planinarskih kuća su odvojene od njih.

Ostali objekti u planinama

Osim planinarskih objekata, u hrvatskim planinama na usluzi planinarima i izletnicima stoji i niz objekata koji nisu planinarski kategorizirani. To su uglavnom izletnički i ugostiteljski, rjeđe skautski ili lovački objekti koje planinari rado posjećuju i podjednako redovito odabiru kao ciljeve na svojim pohodima, a ponekad čak i smatraju planinarskim kućama. Jasan i precizan kriterij za odgovor na pitanje koje standarde kuća mora zadovoljavati da bi se mogla kategorizirati kao planinarska daje HPS-ov Pravilnik o upravljanju i poslovanju planinarskim objektima.

Većinom hrvatskih planinarskih kuća danas upravljaju planinarske udruge, a s nekoliko upravljaju samostalna poduzeća ili osobe, primajući planinare pod istim ili sličnim uvjetima. Kuće kojima upravljaju ugostitelji ili privatne osobe mogu postati planinarske potpisivanjem ugovora s HPS-om kojim se upravitelj obvezuje na poštivanje uobičajenih prava i povlastica planinara.

Tipizirana ploča za planinarske kuće Planinarske domove, kuće i skloništa lako je razlikovati od drugih objekata u planinama po standardiziranim plavim natpisnim pločama na pročelju. Ispod znaka HPS a na ploči su bijelim slovima ispisani vrsta i ime kuće, nadmorska visina i naziv onoga tko upravlja.

Ponuda u planinarskim kućama

U svim planinarskim domovima i kućama u Hrvatskoj, uz predočenje članske iskaznice, planinari imaju 50 posto popusta za punu cijenu noćenja, a drugi (neplaninarski) objekti najčešće ne daju popust planinarima. Noćenje u planinarskim skloništima je u pravilu besplatno.Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Planinarske kuće | Opskrbljenost | Kućni red i pravila ponašanja
Komisija za gospodarstvo

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.