Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Obavijesti o planinarskoj kući Alan

Povijest kuće

Veliki Alan

Sama kuća smještena je na rubu bukove šume na primorskom početku najvišeg velebitskog cestovnog prijelaza Velikog Alana, na nadmorskoj visini od 1340 m. Izgrađena je 1957. kao lugarnica za potrebe radnika Šumarije Jablanac, za vrijeme prevoza trupaca industrijskom žičarom s Alana u Stinicu pored Jablanca. Žičara je bila britanska ratna pomoć ondašnjoj državi.

Suton

Kroz godine dok je radila, od 1959. do 1968., žičara se pokazala nerentabilnom, jer zbog čestog vjetra uglavnom nije radila. Na terasama pored lugarnice bilo je nekoliko drvenih baraka u kojima su boravili politički zatvorenici s Golog otoka, koji su radili pod paskom naoružanih stražara. Kad se je od svega odustalo barake su srušene, a lugarnica je ostala na milost planini koja ju je ubrzano rastakala. Vrlo brzo bio je rasformiran i sam Kazneno-popravni zavod Goli otok.


Kako je počelo?

Nekad šumarska kuća na Alanu

U dogovoru sa Šumarijom Senj počela se koristiti alanska lugarnica (Šumarija Jablanac je u međuvremenu rasformirana) u planinarske svrhe. Ključ, tada još "novog", samo planinarskog skloništa, bio je godinama kad Dane Vukušića, koji je ljeti sa suprugom boravio u svojoj kući na obližnjem Mirovu, no lugarnica je ustvari uvijek bila otključana. Nije bilo nikakve ozbiljnije brige za kuću te je ona sve više propadala. Sredinom osamdesetih, ljeti, tijekom godišnjeg odmora, počeo je u njoj s obitelji dežurati ondašnji pročelnik Komisije za gospodarstvo HPS-a, kao i još neki volonteri. Ubrzo su organizirana redovna dežurstva planinara tijekom cijeloga ljeta.


Informacije o kući

Mjesto za uživanje

Kuća je brvnara na kat. Na katu je 5 soba s 40 ležaja. Preporučuje se donijeti vlastite vreće za spavanje, a ukoliko ih netko nema, postoji dovoljno pokrivača koji su potrebni i usred ljeta, jer je noćna temperatura 12-14 stupnjeva. U prizemlju je opremljena kuhinja gdje se može pripremiti i konzumirati hrana i piće. Iza kuće je cisterna s vodom. U ljetnoj sezoni voda je provedena u kuhinju. Vodu koristiti vrlo štedljivo tako da dostane i za one koji dolaze poslije. Voda za održavanje osnovne higijene je osigurana pored kuće. Rasvjeta je, za vrijeme dežurstava, osigurana putem sunčanih panela, a inaće se koriste svijeće. Prostor na katu je osvjetljen za osnovne potrebe i nije dopuštena upotreba otvorenog plamena, zbog opasnosti od požara. Koriste se baterijske svjetiljke. Pored kuće ima nekoliko parkirnih mjesta, a za ostala ili veća vozila određeno je parkiralište na alanskoj livadi.


OtvorenaLjeti stalno otvorena, zimi vikendom ili po dogovoru s dežurnim planinarima
OpskrbljenaPićem i jednostavnim jelima, po dogovoru
LežajaLjeti 40, a zimi 4-6 u skloništu
BlagavaonicaMjesta za sjedenje 30
TerasaMjesta za sjedenje 40
Mjesto za pušenjeVan kuće

Infrastruktura

  • Struja: 12V - za službene potrebe,
  • Voda: DOSTUPNA iz šterne-samo za vrijeme prisutnosti dežurnih,
  • Tuševi: Ne,
  • Odvoz smeća: Ne,

Kuća u zimskom periodu

Planinarskom kućom Alan upravlja Planinarski klub Sljeme iz Zagreba, preko svoje Sekcije za gospodarstvo. Pred kraj svibnja pa do kraja listopada organizirano je trajno dežurstvo, a u ostalo doba godine dežurstva su za vikende. U periodu bez dežurstava, kuća je otvorena kao sklonište, koje se nalazi u Zimskoj sobi, gdje je peć i četiri jogy madraca. Uobičajeno je otvorena za veće blagdane i po dogovoru s dežurnim planinarima. Planinarska kuća Alan ima u ponudi razne osvježavajuće napitke, te jednostavna jela po dogovoru i mogućnosti. Održava se nesebičnim volonterskim radom manje grupe planinara amatera, donacijama i dobrovoljnim prilozima posjetitelja. Kuća ima knjižnicu s fondom od oko 150 doniranih knjiga, koje su na raspolaganju posjetiteljima.


Donator

Donator

Veliki udio u uređenju Planinarske kuće Alan ima tvrtka "Elektroprojekt" iz Zagreba, koja nam ne sebičnom financijskom pomoći pomaže ostvariti gotovo sva poboljšanja na izgledu, na sigurnosti, udobnosti i funkcionalnosti Kuće. Tako smo od dobivene donacije velik dio prostorija obložili drvenom oblogom, uredili ložište kraj kuće, povečali kapacitet solanih modula i osvijetlili sve prostorije minimalnom rasvjetom, nabavili novo posuđe za pripremu hrane, a poboljšali smo i kartografiju okoline Kuće. Odlukom IOHPS-a za 2008. godinu tvrtki "Elektroprojekt" dodjeljeno je godišnje priznanje i nagrada kao najboljem vanjskom suradniku za materijalnu pomoć u održavanju planinarskih kuća na sjevernom Velebitu. Ovim putem im još jednom zahvaljujemo u ime svih korisnika i dežurnih planinara Kuće.


Kontrolna točka

  • Velebitskog planinarskog puta
  • Hrvatske planinarske kuće

Podsjetnik

S obzirom da je Planinarska kuća usred Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, naplaćuje se ulaz u NP. Planinari na radnim akcijama unutar NP-a, a koji unaprijed najave akcije NP-u, imaju besplatan pristup. Preporuka je da se i veće grupe posjetitelja najave NP-u, kao i planinarskim kućama koje namjeravaju posjetiti. Ulaznice se mogu nabaviti kod dežurnih planinara u našoj kući, planinarskom domu Zavižan, te na glavnom ulazu na Babić Siči, na cesti Oltari - Zavižan. Naravno, kupnja ulaznica moguća je i u zgradi uprave NP u Krasnu.


Interesantne poveznice

Hrvatska gorska služba spasavanja
JU Nacionalni park Sjeverni Velebit
Park prirode "Velebit"
Svetište Krasno
Utočište za medvjede
Vremenska prognoza


Kamo dalje?

Kako bi mogli planirati svoj smještaj, odlaskom iz Planinarske kuće Alan, slobodni smo ponuditi Vam najbliže objekte na ovom djelu Velebita:Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
PK Alan - početna stranica | Pristupi do PK Alan | Izleti od PK Alan
| Alanske fotografije


Google Search


hps.hr web


Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.