Postani planinar!

ZAŠTO PLANINARITI

Planinarenje nije besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova s kojih ćemo ionako ubrzo morati sići; naprotiv, planinarstvo je način i stil života, čitav niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim i nadasve ljepšim. Biti planinar znači obilaziti i upoznavati ljepote Zemlje, uživati u prekrasnim gorskim vidicima, stjecati nove prijatelje. Odlazak u prirodu i kretanje na čistom gorskom zraku predstavlja aktivan način odmora koji unatoč uloženom fizičkom naporu čovjeka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom.

KAKO POČETI PLANINARITI

Slika.Oni koji počinju s planinarenjem najbolje je da u početku idu na lakše izlete u bliže planine, a zatim postupno šire popis svojih planinarskih odredišta i na udaljenije planine. Planinarsko iskustvo i vještina stječu se godinama i novi se planinari ne bi trebali nepripremljeni upućivati na izlete kojima nisu dorasli jer se, precjenjujući svoje sposobnosti, lako mogu dovesti u opasnost.

Radi brojnih razloga, najbolje je početi planinariti u okviru nekog planinarskog društva ili kluba. Planinarska društva rado primaju nove članove te im omogućuju da pod vodstvom iskusnijih planinara organizirano obilaze mnoge zanimljive planine i planinarska odredišta.

U početku nije nužno nabaviti svu opremu. Oprema se nabavlja i upotpunjuje postupno, kao i planinarsko iskustvo.

Korisne upute za planinare mogu se pronaći i u Planinarskom udžbeniku, raznim priručnicima i knjigama u izdanju HPS-a te na web stranicama HPS-a.

KAKO SE UČLANITI

Članom planinarske udruge postaje se učlanjenjem u bilo koje planinarsko društvo ili klub. Društva i klubovi postoje gotovo u svim gradovima, a i u mnogim manjim mjestima. Cjelovit adresar planinarskih udruga dostupan je na stranici Udruge članice HPS-a.

PLANINARSKE ŠKOLE

Veća planinarska društva povremeno organiziraju opće planinarske škole, u kojima se na najjednostavniji i najorganiziraniji način mogu steći praktična iskustva i teoretska planinarska znanja. Planinarske škole u provode se prema programima HPS-a.Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Adresar udruga članica HPS-a | Osnove planinarstva


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez