Sigurno planinarenje

Planinarenje i boravak u prirodi jedan su od najzdravijih načina provođenja slobodnog vremena i brige o svojem zdravlju, pa je želja velikog broja ljudi za posjećivanjem planina logična i razumljiva. Hrvatski planinarski savez i planinarske udruge članice HPS-a aktivno skrbe o stvaranju uvjeta za sigurno i ugodno planinarenje kroz uređenje planinarskih putova i objekata, školovanje članstva, dostupnost korisnih planinarskih informacija i na druge načine.

Budući da sigurnost najviše ovisi o osobnoj pripremljenosti i opremljenosti, planinare i sve druge posjetitelje koji se upućuju u planine i ovim putem podsjećamo na nužnost povećane brige o sigurnosti kod planiranja i izvedbe planinarskih izleta i tura. Kod pripreme svakog odlaska u planine potrebno je dobro isplanirati trasu puta, pribaviti vjerodostojne informacije o putovima i okolnostima na terenu te ponijeti odgovarajuću opremu te svo vrijeme izleta brinuti o sigurnom kretanju i boravku u planinama. Radi jednostavnijeg kretanja preporučujemo da se koriste uređeni planinarski putovi. Primjena mjera sigurnosti i povećan oprez osobito su potrebni u zimskim uvjetima zbog zahtjevnih uvjeta smrznute podloge, dubokog snijega, hladnoće, vjetra, mogućnosti lavina te zbog niza drugih objektivnih i subjektivnih opasnosti.

Imajući u vidu raznovrsne opasnosti koje prate planinarske djelatnosti, apeliramo na sve planinare da kod odlazaka u planine redovito primjenjuju upute i preporuke za sigurno planinarenje kako bi se dodatno umanjili rizici od svih vrsta nesreća.

Slika.

Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Osnove planinarstva | Postupanje u slučaju nesreće


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez