Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Vodička služba

Slika.Komisija za vodiče HPS-a

Organizaciju vodičke djelatnosti u Hrvatskom planinarskom savezu provodi Komisija za vodiče HPS. Komisija koordinira i usmjerava djelatnosti vodiča i stanica vodiča, osposobljava i stručno usavršava vodiče putem vježbi, škola, tečajeva i seminara, provodi licenciranje vodiča i vodi evidenciju o njima te obavlja i druge zadaće u interesu razvitka vodičke djelatnosti.


E-mailvodici@hps.hr
Pročelnica Anita Bistričić, tel. 098/93-58-152
Zamjenik Davor Rogina
Potkomisija za školovanjePročelnica Karoline Supina Vrabec
Potkomisija za instruktorski kadarPročelnik Nikola Šebrek
Potkomisija za administrativne i licencijske poslovePročelnica Jadranka Čoklica
Potkomisija za koordinaciju rada stanicaPročelnica Nada Ilić
Potkomisija za projektePročelnik Hrvoje Tržić
Radna skupina za osobe s invaliditetomVoditeljica Aleksandra Kuzmanić, tel. 098/16-20-550, osi@hps.hr
Članstvo Vodičke službe HPS-aAbecedni popis članova Vodičke službe HPS-a
Popis vodiča po stanicama i društvima
Vodiči instruktori i instuktorski kandidati
Plan akcija Vodičke službe HPS-aPlan akcija (tečaja, ispita, sastanaka i drugih akcija) u Vodičkoj službi HPS-a
Kalendar vježbi Vodičke službe HPS-aKalendar vodičkih vježbi u organizaciji stanica planinarskih vodiča

Ovdje možete preuzeti


On-line prijavnica za tečaje i ispite u Vodičkoj službi HPS-a


Vodički standardi i osposobljavanje vodiča

Slika.

Članovi zainteresirani za vodičku djelatnost osposobljavaju se prema vodičkim standardima, o kojima više možete pročitati na stranici Vodički standardi. Način školovanja vodiča te Program školovanja vodiča predstavljeni su na stranici Školovanje vodiča.

Licenciranje vodiča

O svrsi, uvjetima i načinu licenciranja vodiča u HPS-u pročitajte pobliže na stranici Licenciranje vodiča

Članovi Vodičke službe HPS-a


Stanice planinarskih vodiča

Vodiči HPS-a djeluju posredstvom stanica vodiča organiziranih po teritorijalnom načelu, uglavnom u većim gradovima i prirodnim regijama. Stanice vodiča su ključne točke za usklađivanje vodičkog djelovanja u planinarskim udrugama na određenom području, te za postupak licenciranja vodiča. Popis stanica vodiča, s njihovim adresama, dostupan je OVDJE

Podaci o članovima Vodičke službe HPS-a dostupni su u obliku abecednog popisa te u popisa po stanicama i društvima. Na webu HPS-a dostupan je također i popis vodiča instruktora HPS-a i instuktorskih kandidata. Polaznici i instruktori na tečaju za planinarske vodiče


Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Vodički standardi | Školovanje vodiča | Licenciranje vodiča
Abecedni popis vodiča | Popis vodiča po stanicama i društvima
Vodiči instruktori | Vijesti iz Komisije za vodiče


Aktivnosti SPV Split

Aktivnosti SPV Split

30.05.2019.

Stanica planinarskih vodiča Split je u travnju i svibnju održala dvije vježbe predviđene po godišnjem planu. Organizirala je dvodnevnu vježbu na Hvaru 13. - 14.04.2019. te vježbu prve pomoći na Turskoj kuli u Splitu 25.05.2019.

Opširnije
Penjanje za sve - Kako smo spojili nespojivo

Penjanje za sve - Kako smo spojili nespojivo

27.05.2019.

Počelo je slučajno, vjerojatno kao i sve velike stvari u životu. Alan Čaplar mi je proslijedio mail od Ne-vidljivog planinara iz Svetvinčenta iz Istre, vjerujući da će me zainteresirati. Ne-vidljivi planinar je Feručo Lazarić, a u mailu je bio njegov priručnik radnog naziva „Planinarenje na slijepo“.

Opširnije
Ispit za A vodiče na Kalniku

Ispit za A vodiče na Kalniku

21.05.2019.

U prvom vikendu mjeseca svibnja (4-5.05.2019) održan je ispit za vodiče A-standarda u i oko planinarskog doma Kalnik. Komisiju su sačinjavali vodiči instruktori (Dražen Milinarić, Dubravko Pejnović i Saša Jurić) te kandidati za vodiča instruktora (Dubravko Balent, Zoran Milaković, Domagoj Potrebica i Siniša Vrbanić).

Opširnije
Penjanje za sve – MS Mogu sve

Penjanje za sve – MS Mogu sve

17.04.2019.

Multipla skleroza je autoimuna bolest s kojom živi više od 6500 građana Hrvatske. Najčešća je upalna autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava. Pretežno je to bolest mladih osoba i drugi uzrok invalidnosti te dobi. U većine bolesnika znaci bolesti se javljaju između 20-te i 45-te godine života. Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca. Bolest je češća u zemljama koje su smještene između 40. i 65. stupnja sjeverne geografske širine što je vjerojatno povezano s manjim brojem sunčanih dana i manjkom D vitamina, vrlo je rijetka u tropima i na Dalekom istoku, a češća je u populaciji višeg socioekonomskog statusa.

Opširnije
Na Mosoru 23. i 24. ožujka održan ispit za vodiče A standarda

Na Mosoru 23. i 24. ožujka održan ispit za vodiče A standarda

01.04.2019.

Za vikend 23. i 24. ožujka 2019. g. na planinarskom domu Umberto Girometta na Mosoru, održan je ispit za vodiče A standarda. Ispitu je pristupilo 18 kandidata iz 10 društava s područja nadležnosti SPV Rijeka, SPV Split, SPV Šibenik i SPV Zadar. Ispit je provela Ispitna komisija u sastavu: Aleksandra Kuzmanić - voditeljica ispita, instruktori Gordan Đirlić, Ivica Sorić i Denis Vranješ te ispitivač prve pomoći Dario Maršić.

Opširnije
Vježba A standarda i prve pomoći 16. i 17. ožujka u Biogradu na Moru (SPV Zadar i SPV Sarajevo)

Vježba A standarda i prve pomoći 16. i 17. ožujka u Biogradu na Moru (SPV Zadar i SPV Sarajevo)

29.03.2019.

Pred sam početak proljeća 16. i 17.-og ožujka 2019. održana je prva ovogodišnja vježba SPV Zadar. Kao što je I uobičajeno mjesto sastanka je bilo u prostorijama PD Belveder u Biogradu na moru, međutim ovaj put vježbu smo upotpunili suradnjom s četvero kolega vodiča iz Sarajeva koji su s nama sudjelovali u njoj. S obzirom na to da se vježba održavala vikend prije izlaska petoro naših članova na ispit za planinarske vodiče A standarda koncipirana je tako da bude ujedno I vježba ponavljanja za ispit.

Opširnije
Ispit za vodiče A standarda na Omanovcu 18. - 19. svibnja 2019.

Ispit za vodiče A standarda na Omanovcu 18. - 19. svibnja 2019.

27.03.2019.

Komisija za vodiče HPS-a organizira ispit za vodiče A standarda koji će se održati 18.-19. svibnja 2019. na Omanovcu u planinarskom domu Omanovac.

Opširnije
Održan tečaj za vodiče na Picelju kod Zaboka

Održan tečaj za vodiče na Picelju kod Zaboka

25.03.2019.

U dva vikenda - 16. i 17. ožujka te 23. i 24. ožujka - u planinarskoj kući Picelj kod Zaboka i terenima oko nje izveden je tečaj za vodiče A standarda. Tečaj je organizirala Komisija za vodiče HPS-a, a sudjelovalo je 29 polaznika iz 15 planinarskih društava i klubova. Među ostalima, na tečaju je sudjelovala skupina polaznika s područja djelovanja SPV Split i SPV Dubrovnik.

Opširnije
Zajednička vježba vodiča iz Hrvatske i BiH na Bjelašnici

Zajednička vježba vodiča iz Hrvatske i BiH na Bjelašnici

25.03.2019.

Stanica planinarskih vodiča Split je za vikend 2.- 3. ožujka 2019.g. u suradnji sa Stanicama planinarskih vodiča Sarajevo i Mostar održala vježbu u zimskim uslovima, skijanje i uspon na najviši vrh Bjelašnice. Na vježbi je sudjelovalo 39 vodiča iz svih triju Stanica. Već nekoliko godina SPV Split organizira vježbe kao dio programa zajedničke edukacije i međusobne suradnje vodiča iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Opširnije
Suradnja SPV Rijeka s članovima PD Veliko Brdo iz Makarske i SPV Makarska

Suradnja SPV Rijeka s članovima PD Veliko Brdo iz Makarske i SPV Makarska

15.03.2019.

Ostvarena je suradnja Stanice planinarskih vodiča Rijeka sa Planinarskim društvom Veliko Brdo iz Makarske, koji su ujedno i članovi Stanice planinarskih vodiča Makarska. Suradnja između stanica vodiča omogućuje pokretanje niza zajedničkih inicijativa. Tu mogućnost za komunikacijom vrlo dobro provodi Komisija za koordinaciju rada stanica u vodičkoj službi. Temeljni cilj takve suradnje je u poznavanju lokalnog terena na području koje spada pod određeno teritorijalno područje Stanice.

Opširnije

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.