Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Iglu ŠportZaštita prirode

Komisija za zaštitu prirode


E-mailzastita.prirode@hps.hr
Pročelnik Valentina Futač, tel. 091/50-05-527
Zamjenik prof. dr. sc. Davor Škrlec


Zaštita planinske prirode u Hrvatskoj

Planinski runolist Zaštita prirode, osobito planinske prirode, jedan je od osnovnih ciljeva planinarske organizacije. Od kraja 19. stoljeća, kada je ideja o potrebi zaštite tek počela prodirati u našu sredinu, njezini su glavni pobornici bili planinari. S vremenom je zaštita prirode postala još važnija zbog nagle industrijalizacije i intenzivne šumske eksploatacije. Upravo su planinari bili inicijatori zakonske zaštite mnogih vrijednih prirodnih predjela.

Hrvatska se odlikuje raznovrsnim ljepotama prirode, a budući da je u nas priroda najbolje sačuvana u planinama, većina je zakonski zaštićenih područja baš u njima (nacionalni parkovi Risnjak, Sjeverni Velebit, Paklenica, strogi prirodni rezervati Hajdučki i Rožanski kukovi te Bijele i Samarske stijene i dr.)

Kranjski ljiljan Brigu o zaštiti prirode u HPS-u vodi Komisija za zaštitu prirode, osnovana 1971. godine. Komisija pruža podršku zaštitarskim akcijama i surađuje s državnim tijelima za zaštitu prirode, brine o obilježavanju Dana zaštite planinske prirode, organizira stručne seminare i školovanje čuvara planinske prirode. Komisija koordinira rad eko-patrola te rad Zeleno-plave opcije, koja provodi niz aktivnosti u planinsko-priobalnom području. Redovito kada se pojavi neka veća prijetnja, poduzimaju se javne i masovne ekološke akcije, a redovito se organiziraju i akcije zaštite proljetnica i čišćenja planinarskih staza i pošumljavanja planinskih prostora. Posebna pažnja polaže se na intenzivnu suradnju s lokalnim stanovništvom, upravnim tijelima i institucijama lokalne, regionalne i državne razine, stručnim i znanstvenim ustanovama te s pojedincima kroz raznolike afirmativne programe, projekte i akcije, a posebice s upravama parkova prirode i nacionalnih parkova u planinskim područjima. Svojim trajnim djelovanjem Komisija za zaštitu prirode je postigla značajne uspjehe i uz to afirmirala planinarsku udrugu.Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Komisija za suradnju s upravama zaštićenih planinskih područja

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.