Speleološko školovanje

logo KS HPSKomisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza osnovana je 1956. godine. Komisiju sačinjavaju speleološki odsjeci planinarskih društava i speleološke udruge koje su udružene u Hrvatski planinarski savez.

Hrvatski speleolozi organizirani u Komisiji za speleologiju HPS-a istražili su kroz desetljeća djelovanja više tisuća speleoloških objekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Posebno su značajna istraživanja na speleološkim ekspedicijama i speleološkim logorima. Rezultati istraživanja dubokih jama na Velebitu i drugim planinama zapaženi su u svjetskim okvirima.

Jedna od osnovnih zadaća Komisije za speleologiju je speleološko školovanje, koje se odvija kroz speleološke škole, seminare, skupove i ispite za stručne nazive speleolog i instruktor speleologije. Prvi speleološki tečaj organiziran je 1957. godine u Ogulinu, a slijedili su tečaji u Donjoj Cerovačkoj špilji 1958. te u Tounju 1960. godine. Godine 1966. Komisija za speleologiju HPS-a donijela je program speleološke škole, a od 1971. takve se škole redovito organiziraju svake godine u Zagrebu, Splitu, Karlovcu, Šibeniku i drugim gradovima. Razvoj speleološkog školovanja u Hrvatskoj predstavljen je podrobnije u priručniku Speleološko školovanje u Hrvatskoj. U izdanju Komisije za speleologiju HPS-a i na njezin poticaj izdano je više stručnih publikacija i priručnika za speleološko školovanje.

Komisija za speleologiju HPS-a aktivno surađuje s ministarstvom nadležnim za zaštitu prirode i drugim tijelima javne uprave, Hrvatskim speleološkim savezom, Hrvatskim biospeleološkim društvom, javnim ustanovama za upravljanj nacionalnim parkovima i parkovima prirode te sa znanstvenim i stručnim ustanovama. Velik broj speleologa angažiran je i u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, odnosno u njenoj Komisiji za speleološko spašavanje. Na međunarodnom polju Komisija za speleologiju HPS-a surađuje s Međunarodnom speleološkom unijom (UIS), Europskom speleološkom federacijom (FSE) i Balkanskom speleološkom unijom (BSU).PROGRAM SPELEOLOŠKE ŠKOLE


ON-LINE OBRASCI


POPISI


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez