Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Umro mladi slovenski alpinist Janez Svoljšak

ponedjeljak, 15.07.2019.

Janez je bio naš prijatelj i mentor. Bio je jedan od vodećih slovenskih alpinista mlađe generacije koji je u svom kratkom životu ostvario mnoge nevjerojatne uspone. Kao član AO PD Kranj penjao se u Patagoniji, Pakistanu i Aljasci, gdje je početkom ljeta ostvario čak pet prvenstvenih uspona. Osim toga je solo popeo znameniti Schmidtov smjer u sjevernoj stijeni Matterhorna te se u jednom danu popeo na Mont Blanc po grebenu Innominata.

Hrvatska se penjačka zajednica upoznala s njm prije šest godina, kada je pokrenuto Hrvatsko-slovensko otvoreno prvenstvo u lednom penjanju. Janez je tada imao tek 19 godina, no već je pokazao nevjerojatnu nadmoć i snagu na svim utakmicama, što mu je kasnije pomoglo i u osvajanju Europskog prvenstva u lednom penjanju. Također je zabilježio pobjede i u Svjetskom kupu, gdje tradicionalno dominiraju Rusi i Koreanci. No, unatoč velikim sportskim uspjesima, Janez se prestao natjecati u lednom penjanju i potpuno se posvetio svojoj najvećoj ljubavi- alpinizmu. Svoje je uspone pomno i precizno promišljao i pristupao im je nevjerojatno zrelo. Unatoč svojim velikim uspjesima, uvijek je ostao skroman i samozatajan, tek bi povremeno zatitrao smiješak na njegovom ozbiljnom licu kada bi ga netko od nas pohvalio ili izrazio divljenje. Janez je uvijek sudjelovao kao mentor na radionicama dry toolinga koje su organizirale KA i Komisija za gorske športe PZS i nikada mu nije bilo teško s pomoći savjetom.

Janez se s partnericom Sarom Jaklič nalazio u Pakistanu, kamo su krenuli 22. lipnja s namjerom da ispenju zapadni greben planine Tahu Rutum (6651 m). U ranim jutarnjim satima 15. srpnja umro je najvjerojatnije od posljedica plućnog edema.

Dragi Janez- hvala ti na svemu. Zauvijek ćemo te se sjećati.

Komisija za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza izražava iskrenu sućut obitelji i prijateljima.

Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac

Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac (14.08.2019.)

Spajanjem jame Oaze i Jamskog sustava Kita Gaćešina - Draženova puhaljka (duljine 37.885m) dobili smo novi sustav koji će dobiti naziv po planini pod kojom se nalazi - Jamski sustav Crnopac, ukupne duljine 41.299m, čija će duljina biti povećana nakon obrade podataka sa logora.

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu (12.08.2019.)

Nakon dva tjedna istraživanja u vrlo zahtjevnoj jami Nedam na po dubokim jamama svjetski poznatim Hajdučkim kukovima, speleolozi su u noći s 10. na 11. kolovoza 2019. došli do dubine 740 m, čime je ova jama ušla među 10 najdubljih hrvatskih jama i ide dalje.

Planinarsko sklonište na Dinari

Planinarsko sklonište na Dinari (29.07.2019.)

U subotu 27. srpnja 2019. je na Dinari, najvišem vrhu Republike Hrvatske, postavljeno planinarsko sklonište.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.