Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142SPV Zagorje održalo vježbu vodiča kod Gornjeg Grada

četvrtak, 01.08.2019.

Na Lepenatki

Dana 30.6.2019. godine Stanica planinarskih vodiča Zagorje je održala vježbu za vodiče u susjednoj Sloveniji na predvorju Savinjskih Alpa nedaleko Gornjeg Grada s usponom na vrhove Lepenatka (1.425 m) i Veliki Rogatec (1.557 m).

Vježba je provedena u stvarnim uvjetima na planini, a prije same vježbe, vodiči su za potrebe izvođenja vježbe pripremili najave jednodnevnog izleta na djelomično zahtjevnom terenu za vođenje grupe planinara iz svojeg matičnog društva, pri čemu su trebali razraditi sve detalje izleta od samog opisa, načina prijave sudionika, prijevoza, troškova, prehrane, potrebne opreme i drugo.

Vježbi se odazvalo 14 vodiča i 7 planinara koji su pod nadzorom instruktora Stjepana Posavca s vježbom vođenja grupe započeli od crkve Svetog Lenarta, na način da su određeni timovi planinarskih vodiča, a nakon čega su dobili zadaću da timovi vodiča vode grupu na jednoj od zadanih dionica puta, potom vođenje preuzima drugi, treći te četvrti tim.

Nakon pronalaska početne točke, uslijedio je uspon istočnim grebenom na vrh Lepenatku. S vrha se širio lijep pogled na Kamniško Savinjske Alpe, vrhove Ojstricu, Planjavu, Raduhu, Golte, Meninu planinu i druge vrhove, a posebno nam se dojmio Veliki Rogatec koji je bio neposredno pred nama i naš slijedeći cilj.

Uslijedio je silazak na sedlo Kal, a potom uspon na Veliki Rogatec po zahtjevnom planinarskom putu. Uspon je zahtijevao stalnu koncentraciju i penjanje u „tri čvrste točke“. Neki su se po prvi puta susretali s ovako zahtjevnim planinarenjem, pa je kod pojedinaca uočena nesigurnost i vrtoglavica (samo za potrebe vježbe), tako da im je tim koji je vodio grupu pružio potrebnu potporu i pomoć, posebice manje iskusnim planinarima koji su sudjelovali na vježbi.Zbrinjavanje unesrećenog

Silazak s Velikog Rogaca prema Zgornejm Špehu i Svetom Lenartu je bio manje zahtjevan, pa smo za potrebe vježbe zbrinuli ozljede jednog od unesrećenog planinara. Uslijedila je okrijepa na izvoru kod kapelice, te analiza održane vježbe u kojoj su sudjelovali svi te razmijenili svoja iskustva.

Analizom vježbe smo potvrdili ranije poznato pravilo da se vodič za svaki izlet koji planira treba dobro pripremiti, posebice kada odlaze u nova područja, da prikupljene podatke iz javnih izvora treba dodatno provjeriti, da predviđenu satnicu hoda treba uzeti s rezervom te obavezno predvidjeti dodatno vrijeme jer se prelazak zahtjevnim terenima značajno oduži. Poželjno je da vodiči prije vođenja grupe na zahtjevne terene i sami obiđu te dionice kako bi upoznali njihove specifičnosti.

Troškovi odlaska i povratka su svim sudionicima vježbe pokriveni iz sredstava projekta „Sigurno u planine - 2019“ koji je sufinanciran sredstvima Krapinsko-zagorske županije, te gradova Pregrada i Zlatar.

Davor Rogina, SPV Zagorje

Slika 1 od 16.Slika 2 od 16.Slika 3 od 16.Slika 4 od 16.Slika 5 od 16.Slika 6 od 16.Slika 7 od 16.Slika 8 od 16.Slika 9 od 16.Slika 10 od 16.Slika 11 od 16.Slika 12 od 16.Slika 13 od 16.Slika 14 od 16.Slika 15 od 16.Slika 16 od 16.
Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac

Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac (14.08.2019.)

Spajanjem jame Oaze i Jamskog sustava Kita Gaćešina - Draženova puhaljka (duljine 37.885m) dobili smo novi sustav koji će dobiti naziv po planini pod kojom se nalazi - Jamski sustav Crnopac, ukupne duljine 41.299m, čija će duljina biti povećana nakon obrade podataka sa logora.

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu (12.08.2019.)

Nakon dva tjedna istraživanja u vrlo zahtjevnoj jami Nedam na po dubokim jamama svjetski poznatim Hajdučkim kukovima, speleolozi su u noći s 10. na 11. kolovoza 2019. došli do dubine 740 m, čime je ova jama ušla među 10 najdubljih hrvatskih jama i ide dalje.

Planinarsko sklonište na Dinari

Planinarsko sklonište na Dinari (29.07.2019.)

U subotu 27. srpnja 2019. je na Dinari, najvišem vrhu Republike Hrvatske, postavljeno planinarsko sklonište.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.