Hodanje planinama neka bude i zaštita prirode

srijeda, 14.08.2019.

Hodanje i boravak u prirodi te fotografiranje pejzaža, različitih pojava u planinama i gorjima, uobičajena je aktivnost planinara. Manje je onih koji pritom primjećuju pojedinosti uza staze i ciljano dopunjuju svoje fotografske dnevnike fotografijama životinja i biljaka jer je puno popularnije dijeljenje fotografija na društvenim mrežama. Dijeljenje zapažanja u prirodi može biti vrlo korisno jer pridonosi kvaliteti istraživanja nekog staništa ili biljne vrste. Fotografiranje i dijeljenje nalaza korisno je bez obzira na razinu poznavanja flore i faune jer je korisna informacija za projekte zaštite prirode ili monitoringa određenih vrsta.

Članovi planinarskih udruga čine brojnu skupinu u Hrvatskoj, a borave u prirodi gotovo cijele godine, što može biti vrlo korisno ako prikupljaju podatke u zaštićenim područjima i izvan njih. Planinari mogu pomoći istraživačima fotografijama s lokaliteta koje su posjetili. Danas projekti praćenja populacija, kontrole i zaštite vrsta omogućuju dobru i brzu komunikaciju između građana i znanstvenika. Time se povećava broj podataka, a često se pronalaze nepoznata ili nepredviđena mjesta opažanja. Zaštita vrsta i praćenje populacije (monitoring) postupci su u koje treba uključiti što više dionika radi edukacije te očuvanja okoliša i prirode.

Znate li da je na web-stranici Ministarstva zaštite okoliša i energetike pokrenuta akcija »Jeste li ih vidjeli?« To je potraga za jelenkom te za alpinskom i velikom četveropjegom strizibubom. Prošle je godine Ministarstvo zaprimilo gotovo 800 nalaza, što je dobar pokazatelj visoke razine svijesti o važnosti tih vrsta u ekosustavu.

Za sve koji će se ove godine možda po prvi put uključiti, evo nekoliko razloga zašto su nam takve vrste važne i zanimljive: 1. Pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša. 2. Ugrožene su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa. 3. Navedene su u dodacima EU Direktive o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije (Habitats Directive, 92/43/EEZ), zbog čega je Hrvatska odredila područja važna za njihovo očuvanje, koja su dio Ekološke mreže Republike Hrvatske, a time i Ekološke mreže Europske unije Natura 2000. Hrvatska je obvezna pratiti njihovu očuvanost i očuvati ih u povoljnom stanju.

Uključiti se mogu svi zainteresirani. Sve što treba učiniti kada pronađete jednu od navedenih vrsta jest da je pokušate fotografirati te poslati fotografiju i sljedeće podatke: datum, vrijeme i lokaciju gdje ste ga/ih vidjeli (GPS ili opisno, ako nemate GPS uređaj) te svoje ime i prezime. Snimke i podaci šalju se na adresu jelenak@haop.hr ili putem web-obrasca za dojavu koji je dostupan na http://lime.haop.hr/limesurvey/index.php/812256/lang-hr.

Više o akciji može se saznati na ovoj poveznici.

(Marko Ožura)

Najnovije vijesti

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

12.05.2021.

U svibanjskom broju Hrvatskog planinara prisjećamo se prvog uspona na Mount Everest, predstavljamo mladu kosovsku planinarku Mriku Nikqi, planinarimo po Hrastovičkoj gori, Bilogori, Kleku, Pagu ...

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

06.05.2021.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizator je Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata 6. i 7. svibnja. Na Festivalu pozvana izlaganja održavaju stručnjaci za pojedine teme, a u okviru prezentacija uspješno izvedenih projekata i iskustava digitalizacije predstavljena je digitalizacija časopisa Hrvatski planinar.

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

29.04.2021.

Protekla i ova godina posebno su značajne za PD Zanatlija iz Osijeka koje obilježava pedesetu obljetnicu rada. U nepunih osam mjeseci osiječki planinari otvorili su tri nove obilaznice koje su privukle mnoge planinare transverzalce, ali i brojne zaljubljenike u Slavoniju i Baranju.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.