Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Hodanje planinama neka bude i zaštita prirode

srijeda, 14.08.2019.

Hodanje i boravak u prirodi te fotografiranje pejzaža, različitih pojava u planinama i gorjima, uobičajena je aktivnost planinara. Manje je onih koji pritom primjećuju pojedinosti uza staze i ciljano dopunjuju svoje fotografske dnevnike fotografijama životinja i biljaka jer je puno popularnije dijeljenje fotografija na društvenim mrežama. Dijeljenje zapažanja u prirodi može biti vrlo korisno jer pridonosi kvaliteti istraživanja nekog staništa ili biljne vrste. Fotografiranje i dijeljenje nalaza korisno je bez obzira na razinu poznavanja flore i faune jer je korisna informacija za projekte zaštite prirode ili monitoringa određenih vrsta.

Članovi planinarskih udruga čine brojnu skupinu u Hrvatskoj, a borave u prirodi gotovo cijele godine, što može biti vrlo korisno ako prikupljaju podatke u zaštićenim područjima i izvan njih. Planinari mogu pomoći istraživačima fotografijama s lokaliteta koje su posjetili. Danas projekti praćenja populacija, kontrole i zaštite vrsta omogućuju dobru i brzu komunikaciju između građana i znanstvenika. Time se povećava broj podataka, a često se pronalaze nepoznata ili nepredviđena mjesta opažanja. Zaštita vrsta i praćenje populacije (monitoring) postupci su u koje treba uključiti što više dionika radi edukacije te očuvanja okoliša i prirode.

Znate li da je na web-stranici Ministarstva zaštite okoliša i energetike pokrenuta akcija »Jeste li ih vidjeli?« To je potraga za jelenkom te za alpinskom i velikom četveropjegom strizibubom. Prošle je godine Ministarstvo zaprimilo gotovo 800 nalaza, što je dobar pokazatelj visoke razine svijesti o važnosti tih vrsta u ekosustavu.

Za sve koji će se ove godine možda po prvi put uključiti, evo nekoliko razloga zašto su nam takve vrste važne i zanimljive: 1. Pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša. 2. Ugrožene su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa. 3. Navedene su u dodacima EU Direktive o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije (Habitats Directive, 92/43/EEZ), zbog čega je Hrvatska odredila područja važna za njihovo očuvanje, koja su dio Ekološke mreže Republike Hrvatske, a time i Ekološke mreže Europske unije Natura 2000. Hrvatska je obvezna pratiti njihovu očuvanost i očuvati ih u povoljnom stanju.

Uključiti se mogu svi zainteresirani. Sve što treba učiniti kada pronađete jednu od navedenih vrsta jest da je pokušate fotografirati te poslati fotografiju i sljedeće podatke: datum, vrijeme i lokaciju gdje ste ga/ih vidjeli (GPS ili opisno, ako nemate GPS uređaj) te svoje ime i prezime. Snimke i podaci šalju se na adresu jelenak@haop.hr ili putem web-obrasca za dojavu koji je dostupan na http://lime.haop.hr/limesurvey/index.php/812256/lang-hr.

Više o akciji može se saznati na ovoj poveznici.

(Marko Ožura)

Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac

Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac (14.08.2019.)

Spajanjem jame Oaze i Jamskog sustava Kita Gaćešina - Draženova puhaljka (duljine 37.885m) dobili smo novi sustav koji će dobiti naziv po planini pod kojom se nalazi - Jamski sustav Crnopac, ukupne duljine 41.299m, čija će duljina biti povećana nakon obrade podataka sa logora.

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu (12.08.2019.)

Nakon dva tjedna istraživanja u vrlo zahtjevnoj jami Nedam na po dubokim jamama svjetski poznatim Hajdučkim kukovima, speleolozi su u noći s 10. na 11. kolovoza 2019. došli do dubine 740 m, čime je ova jama ušla među 10 najdubljih hrvatskih jama i ide dalje.

Planinarsko sklonište na Dinari

Planinarsko sklonište na Dinari (29.07.2019.)

U subotu 27. srpnja 2019. je na Dinari, najvišem vrhu Republike Hrvatske, postavljeno planinarsko sklonište.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.