Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Crikvenica pod misečinun

utorak, 20.08.2019.

Planinari PD Strilež, Crikvenica su ove godine po peti put organizirali „Crikvenicu pod misečinun“, šetnju po Ljubavnoj cestici do 301 metar visokog vidikovca – Kavranove stene (Gavranove stijene). Pohod koji je namjenjen planinarima i rekreativcima održava se u vrijeme punog mjeseca, a započinje okupljanjem u centru grada, kod hotela International u predvečerje. Sudionike smo dočekali pićem dobrodošlice, voćem, bočicama vode i svih popisali u evidenciju pohoda.

Sudionici pohoda

Nakon zajedničke fotografije, u 19 sati smo krenuli uz pratnju planinarskih vodiča Goricom prema Kalvariji i nakon desetak minuta se već odmakli od vrućine i gradske gužve u hlad stoljetne borove šume kroz koju su svi bez problema svladavali uspon.

Ljubavna cestica, izgrađena tridesetih godina prošlog stoljeća, lagano se uspinje kako nikome ne bi predstavljala teškoće. Kod ulaska na Ljubavnu cesticu kod Sopaljske, za vrijeme kraćeg odmora, vodičica Marijana je svih zabavljala anegdotama vezanim za Ljubavnu cesticu. Niti završni dio uspona po stijenama Kavranove nije predstavljao nikakav problem i uz smiraj dana i nebo obasjano bojama zalazećeg sunca, svi prisutni su se prepustili uživanju u pogledu na crikveničku i krčku obalu, svjetla koja su se palila po zaleđu u Vinodolu.

Ove godine, najmlađi sudionik koji se popeo do vrha je dvoipolgodišnji Lovro. Nakon dužeg odmora na vrhu, uz upaljene lampice počeo je pažljivi spust po kamenjaru da bi se kod Lokvice svi skupili i krenuli natrag dužom stazom.

Uskoro je izašao i mjesec koji je pratio kolonu svojim sjajem. Na mjesecom obasjanoj gradini Badanj je slijedila duža pauza uz ugašene lampice i ugodni mir ljetne noći. Od Gradine do Crikvenice vodi najbolje građeni dio Ljubavne cestice, a po dolasku na Kalvariju u 22:30 sata svi prisutni su bili oduševljeni doživljajem šetnje pod mjesečinom.

I kako je na kraju puta rekla jedna redovna gošća: „Šetnja pod misečinun je puna ljepote, neobične mistike i dobrih vibracija i zato joj se vraćam svake godine.“

Vidimo se i k letu!

Slika 1 od 3.Slika 2 od 3.Slika 3 od 3.
Dani planinara Dalmacije- Trilj 2019

Dani planinara Dalmacije- Trilj 2019 (17.09.2019.)

Planinarsko društvo Jelinak Trilj proslavilo je 20 godina organiziranog planinarstva u triljskom kraju. Središnja proslava, u okviru kojih su bile dvije akcije 2. Međunarodni Mihovilski i Dani planinara Dalmacije – Trilj 2019. održana je od 13. do 15. rujna.

Nova otkrića na Velebitu: Duboke jame su jedna od svjetskih posebnosti Hrvatske

Nova otkrića na Velebitu: Duboke jame su jedna od svjetskih posebnosti Hrvatske (16.09.2019.)

Nastavkom vrlo zahtjevnih speleoloških istraživanja u jami Nedam speleolozi su ovaj vikend došli do dubine 1021 metar. Hrvatska je dobila četvrtu jamu dublju od 1000 metara, što je značajno u svjetskim okvirima.

Rujanski broj Hrvatskog planinara

Rujanski broj Hrvatskog planinara (12.09.2019.)

Speleološko čudo na Crnopcu, Tragom oborenog britanskog avijatičara, Musala - krov Balkana, Planinarske novosti iz Samoborskog gorja, ... samo su neke od zanimljivh tema u novom broju.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.