Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Rokovski zalazak sonca - Obruč 2019

srijeda, 21.08.2019.

Planinarsko društvo "Pliš" povodom obilježavanja dana Općine Klana i ove godine organiziralo je pohod na Obruč. Iako je cilj svake godine isti, doživljaj je uvijek poseban, drugačiji. Da je to događaj kojem se vraća, govori i činjenica da već dugi niz godina postoji odlična posjećenost. Dolaze grupe, pojedinci pa i cijele obitelji od samog začetka 2009.g. Preko Obruča u svibnju ove godine prošao je i Zlatko Mihoček-Torpedo na svom pohodu, da kao prvi Hrvat prehoda Via Adriaticu. Na poziv Planinarskog društva „Pliš“ vratio se posjetiti taj vrh u večernjim bojama zalaska.

Slika.

Povod ovog pohoda je bio obilježiti dan općine kao planinarsko društvo te i želja da se omogući ljudima da se maknu iz vrućine i potraže osvježenje u planini. Poslijepodnevni start i dolazak na vrh Obruča pred sam zalazak sunca pokazao se kao odlična ideja, a da bi se posjetitelji dodatno osvježili tu su lubenice koje planinarsko društvo „Pliš“ donosi na vrh. I to za svaku godinu po jednu. Tako je ove godine bilo 11 lubenica.

Sam pohod na Obruč podijeljen je u tri grupe od kojih dvije grupe čine planinari a treću biciklisti. Prva grupa kreće iz Klane u 15:30 sati preko Studene, rimskog zida put Obruča do kojeg treba 4 sata hoda uz svladavanje oko 800 metara nadmorske visine. Druga grupa kreće s visoravni Trstenik do koje je moguće doći vlastitim prijevozom. Sa Trstenika se kreće nešto prije 18 sati i to je najlakši i najkraći pristup u trajanju od dva sata hoda. Treća grupa su biciklisti koji startaju u 16:45 iz Klane preko pilane, Mlake, Gumanca, Železnih vrati put Obruča. Valja napomenuti da zadnji uspon od pola sata biciklisti idu pješke a ukupna dužina staze je 42 km makadama uz savladavanje 800 metara visinske razlike. Planirani dolazak na vrh Obruča za sve grupe je oko 20 sati. Sam Obruč s visinom 1377 metara nadmorske visine pruža izniman pogled od Kvarnera do Dolomita te Julijskih alpi. Zalazak sunca u širokoj paleti boja i pogled na Kvarner u noćnom izdanju predstavlja istinski užitak za sve planinare i zaljubljenike u prirodu.

Gordan Grgurina

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.
Dani planinara Dalmacije- Trilj 2019

Dani planinara Dalmacije- Trilj 2019 (17.09.2019.)

Planinarsko društvo Jelinak Trilj proslavilo je 20 godina organiziranog planinarstva u triljskom kraju. Središnja proslava, u okviru kojih su bile dvije akcije 2. Međunarodni Mihovilski i Dani planinara Dalmacije – Trilj 2019. održana je od 13. do 15. rujna.

Nova otkrića na Velebitu: Duboke jame su jedna od svjetskih posebnosti Hrvatske

Nova otkrića na Velebitu: Duboke jame su jedna od svjetskih posebnosti Hrvatske (16.09.2019.)

Nastavkom vrlo zahtjevnih speleoloških istraživanja u jami Nedam speleolozi su ovaj vikend došli do dubine 1021 metar. Hrvatska je dobila četvrtu jamu dublju od 1000 metara, što je značajno u svjetskim okvirima.

Rujanski broj Hrvatskog planinara

Rujanski broj Hrvatskog planinara (12.09.2019.)

Speleološko čudo na Crnopcu, Tragom oborenog britanskog avijatičara, Musala - krov Balkana, Planinarske novosti iz Samoborskog gorja, ... samo su neke od zanimljivh tema u novom broju.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.