Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Radionica za osobe s invaliditetom (OSI) u planinarstvu

utorak, 24.09.2019.

Za vikend 21.-22.09. 2019. g. u Baškim Oštarijama na Velebitu održana je prva Radionica za osobe s invaliditetom u planinarstvu u Hrvatskoj. Radna skupina za OSI osnovana je 2017. g. pri Komisiji za vodiče i njen prvi voditelj je bio Stjepan Dubac. U lipnju 2019. g. na tom mjestu naslijedila ga je Aleksandra Kuzmanić.

Slika.

Radionici je prisustvovalo 25 sudionika iz 10 planinarskih društava:

PDS Velebit, Zagreb (1), HPD Vrgorac, Vrgorac (1), PD Bundek, Mursko Središće (2), HPD Zagreb-Matica, Zagreb (2), HPD Platak, Rijeka (2), PD Glas Istre, Pula (2), PK Split, Split (3), HPD Željezničar (3), PD Obruč, Jelenje (3), HPD Mosor, Split (6)

Vodiči koji su bili sudionici radionice su članovi stanica:

SPV Varaždin, SPV Zagreb, SPV Rijeka, SPV Istra, SPV Split, SPV Makarska

Radionica je započela u subotu u 11:30 okupljanjem sudionika i predavanjem o Vodičkoj službi, koje je održala Aleksandra Kuzmanić, vodič instruktor HPS-a. Anđela Čeprnja, rehabilitator iz Centra za odgoj i obrazovanje slijepih i slabovidnih osoba „Vinko Bek“ te članica HPD Mosor, održala je predavanje o pristupanju slijepoj i slabovidnoj osobi. Iznijela svoja stručna iskustva. Vodič Zlatko Mihocek iz PD Bundek - Mursko Središće, pričao nam je o svom iskustvu vođenja Stanka Nemeca, slijepe osobe, na Triglav.

Ivan Škvarić iz PD Obruč, Jelenje je sudionike upoznao s načinom vođenja slijepe osobe u planini i o mogućnostima izrade taktilnih staza u planinskim područjima. Nakon ručka je održana radionica o vođenju slijepih i slabovidnih osoba. Feručo Lazarić, Stanko Nemec, Željko Brdal i Emil Mandarić sa svojim vodičima su prisutnima demonstrirali načine vođenja. Svi oni, kao slijepe osobe, imaju svoje metode vođenja. Naučili smo o vođenju sa štapom, užetima zavezanim na ruksak vodiča i vođenju oslanjanjem ruke na ruksak osobe koja ih vodi. Pokazali su nam i način komunikacije i savladavanja prepreka na terenu. David Jovanović iz PD Glas Istre, Pula na svom predavanju nas je upoznao sa načinom komunikacije sa Feručom, čiji je planinarski vodič. Feručo se ovog ljeta popeo na Triglav, zajedno sa Davidom i Kristinom Marjanović iz HPD Zagreb – Matica i Planinarske udruge slijepih Prijatelji planina. Jadranka i Giovanni Ardizzone iz PK Splita su predstavili okupljanima rad sa udrugom Zvono, koja okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, a koje su vodili na više izleta na području Dalmacije. Nakon predavanja održan je okrugli stol na kojem su dogovoreni ciljevi radne skupine za OSI za naredni period. Nakon večere prikazan je dokumentarni film Farther Than the Eyes Can See, a koji je zabilježio uspon prvog slijepog planinara na Mt Everest, Erika Weihenmayera. Redatelj filma Michael Brown posebno je za ovu radionicu ustupio pravo na besplatno prikazivanje filma.

Nakon druženja i razmjene iskustava krenuli smo na počinak jer nas je sutra čekao još jedan uzbudljiv dan.

Nedjelja je započela predavanjem Anje Babić, planinarke iz HPD Mosora i članice Zaklade Ana Rukavina. Anja nam je iznijela svoju životnu priču o planinarenju nakon transplatacije koštane srži. Posebno se osvrnula na ulogu vodiča u vođenju transplatirane osobe i istaknula posebnosti na koje moramo kao vodiči paziti. Još jedna Mosorašica, Josipa Kuzmanić, predavala je o smjernicama za vođenje oboljelih od multiple skleroze i srodnih neuroloških bolesti. Obzirom da i sama boluje od MS-a, a i da je sudjelovala na svim do sada održanima akcijama vođenja OSI u sklopu matičnog društva HPD Mosor, pričala je o iskustvima sa terena. Uputila nas je na specifičnosti MS-a i na sve detalje na koje moramo obratiti pažnju kod vođenja ove skupine OSI. Ciklus predavanje je završio Stjepan Dubac iz PDS Velebit, prvi voditelj Radne skupine. On nam je ispričao kako je radna skupina osnovana i što je do sada sve postigla, usprkos poteškoćama na koje je nailazio. Vrijedno je spomenuti da je ova inicijativa prepoznata i pohvaljena u godišnjem izvješću Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Radionica je zaključena usponom na Veliki Sadikovac, na kojeg su se popeli svi sudionici. Tijekom uspona, vodiči su učili tehnike vođenja od Emila, Stanka, Feruča i Željka. Ovo se pokazalo kao vrlo vrijedno iskustvo, obzirom da smo u praksi primjenili sve ono što smo na predavanjima naučili.

Cilj Radne skupine za OSI je omogućiti vodičima koji su zainteresirani za ovu vrstu vođenja što više informacija od stručnih osoba i osoba s invaliditetom, koji ih iz prve ruke mogu podučiti tehnikama i smjernicama u vođenju.

Završna riječ voditeljice

Na Radionici za OSI u planinarstvu donijeti su zaključci i smjernice za daljni rad. U organizaciji radionice imala sam veliku podršku od Stjepana, kojeg sam naslijedila na funkciji voditelja te od pročelnice vodičke službe, Anite Bistričić i glavnog tajnika HPS-a Alana Čaplara, koji je svojim prisustvom dao podršku ovoj inicijativi. Želja mi je da se ovakve radionice održavaju u kontinuitetu kako bismo svim zaintereiranim čalnovima Vodičke službe pružili što više informacija o vođenju OSI. Posebno bih se željela zahvaliti svim sudionicima jer su vrlo aktivno sudjelovali u svima raspravama. Vjerujem da smo svi naučili nešto novo, a što ćemo itekako moći primijeniti u svom radu. Ova radionica je zamišljena kao upoznavanje vodiča i planinara kojima je ova tematika bliska i koji su se svojim radom već iskazali u vođenju OSI. U budućnosti će biti organizirano još ovakvih radionica, kako bi svi oni koji su zainteresirani za ovu temu, a koji ovaj put zbog ograničenog kapaciteta nisu mogli biti sudionici, dobili što više informacija i smjernica o vođenju OSI u planinu. Pozivam sve zainteresirane vodiče da se jave na službeni mail radne skupine osi@hps.hr.

Zahvaljujem se domaćinima PD Željezničar iz Gospića na gostoprimstvu.

Nadam se da je ovo nastavak jedne lijepe priče...

Aleksandra Kuzmanić

Slika 1 od 16.Slika 2 od 16.Slika 3 od 16.Slika 4 od 16.Slika 5 od 16.Slika 6 od 16.Slika 7 od 16.Slika 8 od 16.Slika 9 od 16.Slika 10 od 16.Slika 11 od 16.Slika 12 od 16.Slika 13 od 16.Slika 14 od 16.Slika 15 od 16.Slika 16 od 16.
Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini (22.01.2021.)

Izvršni odbor HPS-a odlukom donesenom 20. siječnja 2021., raspisuje natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini.

Započela 32. sjednica Skupštine HPS-a

Započela 32. sjednica Skupštine HPS-a (20.01.2021.)

S današnjim danom započela je 32. sjednica Skupštine HPS-a. Zbog nemogućnosti fizičkog okupljanja u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 sjednica Skupštine provodi se elektronički. Glasovanje traje od 20. siječnja u 0:00 sati do 26. siječnja 2021. u 24:00 sati.

Prvi zimski uspon na K2 (8611 m)

Prvi zimski uspon na K2 (8611 m) (16.01.2021.)

Dana 16. siječnja 2021. skupina nepalskih penjača uspela se na vrh K2 (8611 m), koji je osim kao drugi po visini vrh svijeta, poznat i kao jedan od najopasnijih i najteže dostupnih vrhova na svijetu. Riječ je o prvom ostvarenom zimskom usponu na taj vrh i iznimnom događaju u povijesti planinarstva.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.