Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Novi planinarski putokazi na središnjoj Ćićariji

srijeda, 25.09.2019.

Članovi pulskog Planinarskog društva „Glas Istre“ bili su izrazito vrijedni ovog ljeta te su postavili čak 27 novih planinarskih stupova s ukupno 65 standardiziranih putokaza (tabela) HPS i jednim obavijesnim putokazom, na potezu od vrha Žbevnice do Brajkovog vrha. Na taj je način središnji dio Ćićarije pripremljen za sigurno planinarenje kako bi se posjetitelji uspavane istarske ljepotice Ćićarije mogli pouzdano snalaziti na planinarskim putevima i tako uživati u gorskom okruženju.

Slika.Radove postavljanja putokaza izvršili su markacisti pod vodstvom Vladimira Rojnića. Uz njega su sudjelovali još Goran Kos, Darko Kalac, Darko Lukšić, Danijel Lukšić, Omero Rauch i Sašo Trajčeski. Priskočili su u pomoć i markacisti iz ostalih društava Istarskom planinarskog saveza, i to: Egidij Gržinić iz umaškog Planika, Dragan Drobnjak i Serđo Ostović iz PD “Elektroistra” Pula, te Milivoje Topić iz bujske Ćićarije. Do većine stupova moglo se prići s vozilom, dok je do ostalih sve trebalo prenijeti ručno. Ostvarena je dobra suradnja s žiteljima Ćićarije, napose sa seoskim “županima” pri izboru lokacije stupova u samim naseljima i za skladištenje materijala. Gostoljubivi stanovnici često su planinare nudili osvježavajućim pićima.

Slika.

Ovi su radovi nastavak akcija iz 2017. u trokutu Rašpor-Klenovšćak-Marećica, na koje inače održava bujsko PD Ćićarija, gdje su postavljena i 4 bagremova stupa.

Sredstva za izradu i postavljanje putokaza osigurali su Hrvatski planinarski savez, Istarski planinarski savez, Sportska zajednica Istarske županije i PD „Glas Istre“. Materijalni troškovi bili su oko 23.000 kuna a vrijednost volonterskog rada u protuvrijednosti od 7.000 kn.Slika.

Pulski planinari planiraju nastaviti s istim ili sličnim aktivnostima, u suradnji s Javnom upravom Park prirode “Učka”.

Tekst: Vladimir Rojnić i Anton Finderle

Foto: Vladimir Rojnić

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.
145 godina od osnivačkog sastanka HPD-a

145 godina od osnivačkog sastanka HPD-a (15.10.2019.)

Na današnji dan, 15. listopada 1874. u zgradi Narodnog muzeja u Zagrebu, u uredu kustosa Đure Pilara održan osnivački sastanak Hrvatskog planinarskog družtva.

Obnova Rossijevog skloništa u Rožanskim kukovima

Obnova Rossijevog skloništa u Rožanskim kukovima (15.10.2019.)

Za vikend 12. i 13. listopada provedena je akcija obnove Rossijevog skloništa u Rožanskim kukovima na Sjevernom Velebitu. Vrijedni članovi PD-a Gromovača iz Otočca su zajedno s Ivanom Juretićem prionuli zamjeni pokrova na Rossijevoj kolibi, koji je nastradao proljetos u neveri.

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a (01.10.2019.)

Radi prikupljanja podataka za kalendar akcija HPS-a na elektroničke adrese svih planinarskih udruga poslan je poziv za unošenje podataka o većim akcijama koje udruge planiraju organizirati u idućoj godini. Za razliku od prethodnih godina, podaci o planiranim akcijama prikupljaju se isključivo putem web obrasca na webu HPS-a. Kalendar akcija objavit će se u zidnom kalendaru HPS-a, u časopisu »Hrvatski planinar« te na webu HPS-a www.hps.hr.

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.