Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-14221. Gljivarski vikend - PD Strilež

utorak, 01.10.2019.

29.9.2019., točno nakon 6 godina obnovljen je Gljivarski vikend u organizaciji PD Strilež, Crikvenica.

Planinarska skupina na Zagradskom vrhu

Uvođenjem šumskih naknada za branje gljiva, 2014.godine u društvu smo zaključili da nemamo uvjete za organizaciju naše tradicionalne manifestacije, a 2018.g., promjenom Pravilnika o branju nedrvnih proizvoda i ukidanjem naknada, opet se počela

razmatrati mogućnost organiziranja ovog pohoda za gljivare i planinare. Od crikveničke Šumarije smo ove godine dobili odobrenje, a sa članovima Udruge gljivara Ožujka iz Rijeke dogovorili suradnju te je za 21.Gljivarski vikend izabrana zadnja nedjelja u rujnu.

Kako na Ravnu baš i nema prevelik izbor gljiva, gljivari Ožujke se uvijek pobrinu da se dio izložaka s gljivarskog druženja u Gorskom Kotaru donese i izloži na našem pohodu pa je tako bilo i ove godine.

No prije nedjelje i samog pohoda, održana je akcija obilježavanja staza novim putokaznim tabelama za Zagradski vrh (brojevi iz Registra staza HPS-a su 1003, 1006) i Viševicu (staza 1101), a isto tako se pripremala i izložba na temu gljiva. U DV Radost , pod vodstvom Branke Cvija, djeca su crtala gljive. Ručne radove u raznim tehnikama izradile su naše članice Branka Bosanac, Klara Dolić, Elma Dujić i Tanja Malovoz, a Željko Kraljić je nacrtao dvije karikature. Ana Papić i Irena Vretovski su ispekle kolače i kekse u obliku gljiva.

Svi radovi izloženi su u nedjelju, ali oni jestivi već su ujutro „nestali“ dok su ostali pobudili takvo zanimanje kod prisutnih da je organizirana donacijska prodaja, a prikupljeni novac donirat će se za akciju „Za Dominikov osmjeh“ (u studenom kreće na novu operaciju u SAD).

Ispred Vagabundine kolibe skupilo nas se nešto preko stotinu. Uz nešto gljivara, najbrojniji su bili planinari PD Strilež i HPD Učka, a sudjelovali su još i članovi PD Viškovo, PD Duga, PD Montero, HPD Zagreb Matica te jedna planinarka iz Makedonije, gošća hotela Balatura.

Nakon pića dobrodošlice, malo druženja uz brojne kolače, grupe su podijeljene na gljivare koji su krenuli s g. Šikićem u potragu za gljivama, a planinari su zbog organiziranog lova morali odustati od Strileža. No to nikome nije predstavljalo neki problem te su se svi u pratnji planinarskih vodiča uputili prema atraktivnom Zagradskom vrhu (1187 m) formirani u bržu i

sporiju grupu.

Vrijeme je bilo ugodno za hodanje, teren nešto klizaviji zbog kiše koja je padala prethodnog dana, a osim par proklizavanja, svi su bez problema ispenjali vrh i vratili se u Vagabundo na ručak od gljiva. Završnicu pohoda obilježila je pjesma i svirka naših članova te je još jedna naša manifestacija dobila sve pohvale.

Uz angažman obitelji Savić koji su se potrudili da svi budu brzo i dobro usluženi, posebno se zahvaljujemo i Turističkoj

zajednici Vinodolske općine koja nam je financijski olakšala organizaciju pohoda.

Tanja Malovoz

Slika 1 od 10.Slika 2 od 10.Slika 3 od 10.Slika 4 od 10.Slika 5 od 10.Slika 6 od 10.Slika 7 od 10.Slika 8 od 10.Slika 9 od 10.Slika 10 od 10.
145 godina od osnivačkog sastanka HPD-a

145 godina od osnivačkog sastanka HPD-a (15.10.2019.)

Na današnji dan, 15. listopada 1874. u zgradi Narodnog muzeja u Zagrebu, u uredu kustosa Đure Pilara održan osnivački sastanak Hrvatskog planinarskog družtva.

Obnova Rossijevog skloništa u Rožanskim kukovima

Obnova Rossijevog skloništa u Rožanskim kukovima (15.10.2019.)

Za vikend 12. i 13. listopada provedena je akcija obnove Rossijevog skloništa u Rožanskim kukovima na Sjevernom Velebitu. Vrijedni članovi PD-a Gromovača iz Otočca su zajedno s Ivanom Juretićem prionuli zamjeni pokrova na Rossijevoj kolibi, koji je nastradao proljetos u neveri.

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a (01.10.2019.)

Radi prikupljanja podataka za kalendar akcija HPS-a na elektroničke adrese svih planinarskih udruga poslan je poziv za unošenje podataka o većim akcijama koje udruge planiraju organizirati u idućoj godini. Za razliku od prethodnih godina, podaci o planiranim akcijama prikupljaju se isključivo putem web obrasca na webu HPS-a. Kalendar akcija objavit će se u zidnom kalendaru HPS-a, u časopisu »Hrvatski planinar« te na webu HPS-a www.hps.hr.

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.