Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Održan 13. EuroSpeleo Forum u Bugarskoj

četvrtak, 03.10.2019.

Teo Barišić i KS HPS

Od 25. - 29. rujna 2019., u Dolni Lozenu kraj Sofije, Bugarska održao se 13. skup europskih speleologa - EuroSpeleo Forum u organizaciji Europske speleološke federacije (European Speleological Federation / Fédération Spéléologique Européenne - FSE) i Bugarskog speleološkog saveza (Bulgarian Federation of Speleology – BFSp) između ostalog i povodom 90 godina organizirane speleologije u Bugarskoj i 45 godina njihove službe speleospašavanja.

Sudionici 13 EuroSpeleo Foruma

Ispred Komisije za speleologiju HPS-a u Sofiju se službenim kombijem uputilo sedmero speleologa: Teo Barišić (SO HPK Sveti Mihovil), Matea Talaja, Valerija Butorac, Stipe Maleš, Nicola Rossi i Sara Anđela Perić (SO HPD Željezničar) te Dino Grozić (SO PDS Velebit/SU Estavela). Nakon što su nas na registracijskom punktu srdačno dočekali bugarski prijatelji, kolege speleolozi koji nam se posljednjih godina sve češće priključuju u značajnim speleološkim istraživanjima na sjevernom i južnom Velebitu, smjestili smo se u obučnom centru Crvenog križa zajedno sa drugim sudionicima.

Teo Barišić prezentira speleološka istraživanja od 2009 do 2019 godine

Već prvog dana poslijepodne, nakon svečanog otvaranja Teo Barišić je održao prezentaciju pod nazivom „Speleološka istraživanja u Hrvatskoj 2009 - 2019“ (prijavio Marko Rakovac), te odmah nakon njega i Dino Grozić „Speleološka istraživanja krša Sjevernog Velebita“ s posebnim naglaskom na pronalazak nove hrvatske tisućice – jame Nedam (prijavila Marina Grandić) pri čemu je prikazan i kraći film o istraživanju jame Nedam. Napominjemo da je to ujedno bio i EuroSpeleo projekt FSE-a.

Dino Grozić prezentira speleološka istraživanja krša Sjevernog Velebita

U drugoj sali su Matea Talaja i Valerija Butorac prezentirale „Snimanje i vrednovanje geodiverziteta krškog podzemlja u špilji Lokvarki“ dok je u trećoj sali pak dr.sc. Stanislav Frančiškovićb- Bilinski sa instututa Ruđer Bošković predstavio temu „Pregled ekološkog istraživanja hrvatskog krša i njegovih posljedica za rekonstrukciju paleookoliša“. Dovečer su nam se pridružili kolege speleolozi iz Hrvatskog speleološkog saveza: Neven Šuica, Hrvoje i Nataša Cvitanović te Slaven Vuković, te se na našem, zajedničkom hrvatskom štandu našla speleološka literatura, suveniri i majice.

Valerija Butorac prezentira geodiverzitet krškog podzemlja

U petak su se Dino i Nicola prijavili na SpeleoOlympics - sportsko natjecanje u prelaženju poligona sa otežalim transportnim vrećama i vezivanjem uzlova s maramom preko očiju. Dok su se u pojedinačnoj konkurenciji Poljaci pokazali nedostižnima, u random parovima su obojica uspjeli zauzeti drugo odnosno treće mjesto.

U subotnjim jutarnjim satima održana je i Generalna skupština FSE gdje su hrvatsku speleologiju zastupali Neven Šuica i Teo Barišić, a od ukupno 31 članice bilo su prisutni delegati i vice-delegati iz 24 članice FSE-a. Nakon dr. sc. Mladena Garašića, u novom mandatnom razdoblju na dužnost Potpredsjednika FSE izabran je Michel Isnard iz Francuske. FSE će i u novom mandatnom razdoblju voditi Ged Campion iz Velike Britanije. Teo Barišić je ispred HGSS-a postao član Europske komisije za speleospašavanje (ECRC), a Ruđer Novak iz SO PD Željezničar član Europske komisije za zaštitu podzemlja (ECPC) . Na skupštini smo doznali da će se slijedeći 14. EuroSpeleo Forum održati slijedeće godine krajem srpnja u Cantabriji i Castilla y Leon u Španjolskoj.

Sudionici Generalne Skupštine FSE

Navečer su na službenom zatvaranju Dino i Nicola pokupili svoje nagrade sa sportskog takmičenja, a video o istraživanju jame Nedam iz radionice SO PDS Velebit je osvojio drugu nagradu u konkurenciji video uradaka. Matea Talaja preuzela je i posebnu nagradu za najuspješniji europski speleoprojekt: „Projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem", autora Stipe Tutiša i Vesne Vrge Perović.

Sad već malo iskusniji možemo primijetiti kako znatan dio EuroSpeleo Foruma zauzimaju prezentacije speleologa domaćina pa se ovdje moglo dosta toga doznati o povijesti i najznačajnijim bugarskim speleološkim istraživanjima. Drugi dio su simpoziji po zadanim temama pa je tako bilo prilike čuti nešto o Tehnikama pronalaženja speleoloških objekata uz pomoć daljinski upravljanih sustava – dronovi, termokamere, lidar…, Turistički uređenim špiljama i Zapisima u speleološkim objektima koji govore o globalnim promjenama klime na Zemlji. U posebnim salama su odvojene i prezentacije po biospeleološkim i temama o geologiji, geomorfologiji i geografiji krša i zaštiti speleoloških objekata, a održan je i sastanak UIS-ove komisije za fiziku, kemiju i hidrologiju krša.

Zanimljivo je da se u dijelu koji je posvećen aktuelnim speleološkim istraživanjima i ekspedicijama neće naći najznačajnija istraživanja na evropskom tlu na što smo navikli na godišnjim okupljanjima talijanskih ili hrvatskih speleologa ( u Italiji i Hrvatskoj) ili kongresima UIS-a – najznačajnija istraživanja u svijetu. U ovome dijelu smo većinom pratili istraživanja u zemlji domaćina i nekoliko okolnih zemalja (Izrael, Srbija, Hrvatska) kao i rezultate međunarodnih ekspedicija koji su dijelom sponzorirani iz skromnog budžeta FSE (Kina, Laos, Tajland, Mianmar, Kina te Hrvatska).Prije i za vrijeme odvijanja skupa zainteresirani speleolozi su vođeni u posjete u okolne špilje; Dupka, Lakatnik, Eminova, Yagodinska, Đavolje grlo i Prohodnu.

Sudeći po brojnim komentarima sudionika skupa, bila je to vrlo lijepa prezentacija hrvatske speleologije. Tu je naravno i onaj drugi dio, ne manje značajan - novostečeni kontakti, razmjena iskustava i njegovanje starih prijateljstava sa toliko nam dragom, širom speleološkom zajednicom.

HR speleo štand foto Slaven Vuković

Skupu je prisustvovalo ukupno blizu 200 speleologa iz europskih zemalja, a zasigurno će biti zapamćen po dobroj organizaciji i toploj i ugodnoj atmosferi koju su kreirali posebice Tony Vlaykova i Angel Ivanov, ali i brojni drugi moderatori, vodiči i bugarski speleolozi volonteri.

Više fotografija EuroSpeleo2019 potražite na FB stranici Skupa: EuroSpeleo2019.

Slika 1 od 10.Slika 2 od 10.Slika 3 od 10.Slika 4 od 10.Slika 5 od 10.Slika 6 od 10.Slika 7 od 10.Slika 8 od 10.Slika 9 od 10.Slika 10 od 10.
145 godina od osnivačkog sastanka HPD-a

145 godina od osnivačkog sastanka HPD-a (15.10.2019.)

Na današnji dan, 15. listopada 1874. u zgradi Narodnog muzeja u Zagrebu, u uredu kustosa Đure Pilara održan osnivački sastanak Hrvatskog planinarskog družtva.

Obnova Rossijevog skloništa u Rožanskim kukovima

Obnova Rossijevog skloništa u Rožanskim kukovima (15.10.2019.)

Za vikend 12. i 13. listopada provedena je akcija obnove Rossijevog skloništa u Rožanskim kukovima na Sjevernom Velebitu. Vrijedni članovi PD-a Gromovača iz Otočca su zajedno s Ivanom Juretićem prionuli zamjeni pokrova na Rossijevoj kolibi, koji je nastradao proljetos u neveri.

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a (01.10.2019.)

Radi prikupljanja podataka za kalendar akcija HPS-a na elektroničke adrese svih planinarskih udruga poslan je poziv za unošenje podataka o većim akcijama koje udruge planiraju organizirati u idućoj godini. Za razliku od prethodnih godina, podaci o planiranim akcijama prikupljaju se isključivo putem web obrasca na webu HPS-a. Kalendar akcija objavit će se u zidnom kalendaru HPS-a, u časopisu »Hrvatski planinar« te na webu HPS-a www.hps.hr.

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.