Švedska izgubila najviši vrh

subota, 12.10.2019.

Južni i sjeverni vrh planine KebnerkaiseUtjecaj klimatskih promjena polako postaje dio naše svakodnevnice. Najnovije vijesti stižu iz Švedske koja je ovog ljeta izgubila svoj najviši vrh. Radi se o planini Kebnerkaise koja ima dva istaknuta vrha. Južni vrh je prekriven ledom i do ovog ljeta je sa visinom od 2097 m bio najviši u Švedskoj. Sjeverni vrh je stjenovit i ima stalnu visinu od 2096,8 metara.

Švedski istraživački centar Tarfala prati promjene na ovoj planini pa je 5. rujna na svojoj Facebook stranici objavio vijest da nova visina južnog vrha iznosi 2095,6 metara. Južni vrh je zbog topljenja leda izgubio 1,4 m te je sjeverni vrh planine Kebnerkaise postao najviši u Švedskoj. Tako je Švedska dobila novi najviši vrh.

Ako se slijedeće ljeto nastavi rast temperatura, izgledno je da će južni vrh nastaviti gubiti visinu.

Vijest o ovome objavio je portal Ekovijesnik.

Engleski The Guardian također prenosi ovu vijest.

Više možete doznati na službenoj Facebook stranici istraživačkog centra Tarfala.

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.