Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142





Švedska izgubila najviši vrh

subota, 12.10.2019.

Južni i sjeverni vrh planine KebnerkaiseUtjecaj klimatskih promjena polako postaje dio naše svakodnevnice. Najnovije vijesti stižu iz Švedske koja je ovog ljeta izgubila svoj najviši vrh. Radi se o planini Kebnerkaise koja ima dva istaknuta vrha. Južni vrh je prekriven ledom i do ovog ljeta je sa visinom od 2097 m bio najviši u Švedskoj. Sjeverni vrh je stjenovit i ima stalnu visinu od 2096,8 metara.

Švedski istraživački centar Tarfala prati promjene na ovoj planini pa je 5. rujna na svojoj Facebook stranici objavio vijest da nova visina južnog vrha iznosi 2095,6 metara. Južni vrh je zbog topljenja leda izgubio 1,4 m te je sjeverni vrh planine Kebnerkaise postao najviši u Švedskoj. Tako je Švedska dobila novi najviši vrh.

Ako se slijedeće ljeto nastavi rast temperatura, izgledno je da će južni vrh nastaviti gubiti visinu.

Vijest o ovome objavio je portal Ekovijesnik.

Engleski The Guardian također prenosi ovu vijest.

Više možete doznati na službenoj Facebook stranici istraživačkog centra Tarfala.

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr web






Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.