Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Švedska izgubila najviši vrh

subota, 12.10.2019.

Južni i sjeverni vrh planine KebnerkaiseUtjecaj klimatskih promjena polako postaje dio naše svakodnevnice. Najnovije vijesti stižu iz Švedske koja je ovog ljeta izgubila svoj najviši vrh. Radi se o planini Kebnerkaise koja ima dva istaknuta vrha. Južni vrh je prekriven ledom i do ovog ljeta je sa visinom od 2097 m bio najviši u Švedskoj. Sjeverni vrh je stjenovit i ima stalnu visinu od 2096,8 metara.

Švedski istraživački centar Tarfala prati promjene na ovoj planini pa je 5. rujna na svojoj Facebook stranici objavio vijest da nova visina južnog vrha iznosi 2095,6 metara. Južni vrh je zbog topljenja leda izgubio 1,4 m te je sjeverni vrh planine Kebnerkaise postao najviši u Švedskoj. Tako je Švedska dobila novi najviši vrh.

Ako se slijedeće ljeto nastavi rast temperatura, izgledno je da će južni vrh nastaviti gubiti visinu.

Vijest o ovome objavio je portal Ekovijesnik.

Engleski The Guardian također prenosi ovu vijest.

Više možete doznati na službenoj Facebook stranici istraživačkog centra Tarfala.

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu (01.08.2020.)

Dana 30. i 31. srpnja predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler, član Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar posjetili su speleološke logore na Velebitu te izrazili potporu speleolozima u istraživanjima koja provode u okviru Komisije za speleologiju HPS-a. Najveća istraživanja ove godine odvijaju se na Hajdučkim kukovima i na Crnopcu. Istraživanja se provode u sklopu projekta Istraživanje hrvatskog krša Komisije za speleologiju HPS-a.

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone (14.07.2020.)

Hrvatski planinarski savez pripremio je i pustio u rad dvije praktične planinarske aplikacije za mobilne telefone. Aplikacija eHPS omogućuje jednostavno pretraživanje i pregledavanje podataka o svim hrvatskim planinarskim kućama, svim kontrolnim točkama HPO-a i o svim dosad otvorenim planinarskim obilaznicama u Hrvatskoj. Druga aplikacija, nazvana infoHPS, omogućuje pretraživanje aktualnih podataka o svim udrugama članicama HPS-a.

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja (02.07.2020.)

Izvršni odbor Komisije za vodiče HPS-a održao je 25. lipnja 2020. sjednicu na kojoj se raspravljalo o provedenim i budućim aktivnostima u okolnostima epidemije bolesti COVID-19, te o drugim temama od interesa za vodiče HPS-a.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacije:Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.