Švedska izgubila najviši vrh

subota, 12.10.2019.

Južni i sjeverni vrh planine KebnerkaiseUtjecaj klimatskih promjena polako postaje dio naše svakodnevnice. Najnovije vijesti stižu iz Švedske koja je ovog ljeta izgubila svoj najviši vrh. Radi se o planini Kebnerkaise koja ima dva istaknuta vrha. Južni vrh je prekriven ledom i do ovog ljeta je sa visinom od 2097 m bio najviši u Švedskoj. Sjeverni vrh je stjenovit i ima stalnu visinu od 2096,8 metara.

Švedski istraživački centar Tarfala prati promjene na ovoj planini pa je 5. rujna na svojoj Facebook stranici objavio vijest da nova visina južnog vrha iznosi 2095,6 metara. Južni vrh je zbog topljenja leda izgubio 1,4 m te je sjeverni vrh planine Kebnerkaise postao najviši u Švedskoj. Tako je Švedska dobila novi najviši vrh.

Ako se slijedeće ljeto nastavi rast temperatura, izgledno je da će južni vrh nastaviti gubiti visinu.

Vijest o ovome objavio je portal Ekovijesnik.

Engleski The Guardian također prenosi ovu vijest.

Više možete doznati na službenoj Facebook stranici istraživačkog centra Tarfala.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez