Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Održan deveti memorijalni logor Glavno da se klajmba

utorak, 15.10.2019.

Od 5. do 8. listopada 2019. godine održan je deveti Memorijalni logor Glavno da se klajmba u Gornjem Kričku podno Biokova.

Nakon višegodišnje loše sreće s vremenskom prognozom, ove nas je godine dočekalo savršeno vrijeme za penjanje i druženje koje je potrajalo sva četiri dana logora, a i dulje.

U subotu su sudionici skupa nakon pozdravnog govora organizatora i minute šutnje za stradalu Marlenu Filipas mogli uživati u inspirativnom predavanju legende svjetskog alpinizma, Silva Kara, koji nas je poveo u nevjerojatnu Patagoniju i otkrio nam mnoge detalje o svojoj veličanstvenoj alpinističkoj karijeri. U sklopu ovogodišnjeg GDSK-a izložene su i fotografije legende hrvatskog alpinizma, Stanka Gilića, koje je odabrao Andrija Rubinić iz Riječkog alpinističkog kluba. Subotnje druženje uz tradicionalne skuše na gradele i ugodne razgovore potrajalo je do dugo u noć, no mnogi su se u nedjelju već rano ustali i krenuli u smjerove.

U nedjelju navečer održano je predstavljanje najnovije kolekcije pristupnih cipela tvrtke Alpina, nakon čega je poslužen grah. Ponedjeljak navečer bio je predviđen za spontano druženje uz glazbu a zabava je ovaj puta, kao što i priliči oproštajnoj večeri, potrajala do ranih jutarnjih sati.

Obzirom na izuzetno dobro vrijeme, ove je godine ispenjano vjerojatno najviše smjerova otkad se održava Glavno da se klajmba. Pritom je važno istaknuti slobodno ponavljanje Jutog yaka (VII+, legendarni smjer Gorazda Baraća i Stipe Božića u Solilu), što je uspjelo mladim nadama Vidu Fantovu (AO PDS Velebit) i Siniši Škalecu (AO Vertikal). Osim toga, jaki navez Kratofil i Črnjak (obojica AO Željezničar) za vrijeme trajanja logora ispenjao je varijantu Leptirovog plesa u Solilu, kojoj su dali ocjenu VI. Orsat Kratofil imao je čast biti partner Silvu Karu u nedjelju, kada su ispenjali novi austrijski smjer Liquid Sunshine (6b+ u Ercegovoj gradini). Navez Jerković i Johan (AO PDS Velebit) i ove je godinu nastavio tradiciju prvenstvenih smjerova, pa su u Makru ispenjali S.S.U. (VI). Tin Cvitković i Rene Lisac (obojica AO Željezničar) ispenjali su prvenstveni smjer Shallow Water Solo (VI+/V-VI) u krajnje desnoj barijeri Topola. Osim klasičnih smjerova, sudionici logora opremili su i jedan sportski smjer na odličnom penjalištu u Brelima (Ogenj, 6b+?). Smjer je uz osiguravanje Suzane Antolin zabušio Krunoslav Užarević (oboje AO PDS Velebit). No, nisu se penjali samo teški ili prvenstveni smjerovi. Obzirom na stotine mogućnosti koje nudi Biokovo, svi su sudionici logora uživali u penjanju pa se tako penjalo i u Vrisovim glavicama, Malom Borovcu (Tommy je i dalje jedan od najpenjanijih smjerova- s razlogom!), Bukovcu (Dalmatinski san je vječni hit među penjačima), Križu, Osičinama- Kuraniku itd.

Rekordna posjećenost ovogodišnjeg memorijala (oko 200 penjača i planinara) potvrdila je da se ovaj skup etablirao kao središnji događaj za penjačku zajednicu u Hrvatskoj, a i šire. Naravno da je i odlična prognoza odigrala važnu ulogu, no dobrom organizacijom, atraktivnim predavanjima i nezaboravnim druženjima ovaj skup iz godine u godinu privlači velik broj ljudi. Nadamo se i vjerujemo da ćemo s ovom lijepom tradicijom nastaviti i dalje.

Ovom prilikom se u ime Komisije za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza želimo zahvaliti svima koji su svojim nesebičnim radom pomogli u organizaciji i provođenju ovog divnog događaja: Ivi Božić na atraktivnom dizajnu ovogodišnjih majica, članovima SAK Ekstrema na apsolutno svemu što odrađuju na terenu, gospodinu Vranješu koji je osigurao smještaj za Silva Karu, mladim volonterima i volonterkama AO PDS Velebit i AO Željezničar koji su vrijedno posluživali grah, prodavali majice ali i koristili stečena znanja s alpinističkih škola u svojim prvim avanturama na Biokovu.

Veselimo se desetom GDSK-u sljedeće godine, bez obzira na praznik (ili ne-praznik)! Vidimo se!

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.
Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2020.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2020. (18.11.2019.)

Iz tiska je izašao atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2020. godinu s odabranim fotografijama planinskih područja u Hrvatskoj. Uz slike planina i planinske prirode, u kalendaru je pregled svih važnijih akcija u sljedećoj godini.

Novi broj Hrvatskog planinara za studeni 2019.

Novi broj Hrvatskog planinara za studeni 2019. (08.11.2019.)

U ovom broju planinarimo po Karpatima, Kleku, Ugljanu, Pašmanu, Svilaji i feratama na Omiškoj Dinari i kanjonu Zrmanje.

Skupštine UIAA i EUMA

Skupštine UIAA i EUMA (07.11.2019.)

Od 31. listopada do 3. studenoga u Larnaki na Cipru održani su sastanci raznih tijela te godišnje skupštine Svjetske planinarske asocijacije (UIAA) i Europske unije planinarskih saveza (EUMA).

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.