Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Markacističke aktivnosti Komisije za planinarske putove u Hrvatskom zagorju i Međimurju 2019. godine

četvrtak, 17.10.2019.

Sudionici tečaja, uglavnom su bili planinari iz društava Hrvatskog zagorja, no pridružili su se karlovčani, zagrepčani te jedan sudionik iz Ploča. Teoretski dio tečaja održan je subotom. Prvi dio u prostorijama općine Konjščina, a drugi, završni dio s pisanom provjerom znanja (testom), u planinarskom domu na Strahinjčici. Praktični dio prvog vikenda odvijao se na planinarskim putovima oko Lujčekove hiže, a prošle nedjelje na putovima Strahinjčice. Sudionici su svoje teorijsko obrazovanje završiti s prosječnih 93,5 % ispravnih odgovora na testu znanja što najbolje pokazuje s kolikim su uloženim trudom i spremnošću sudionici usvojili ponuđena znanja. Za praktični dio tečaja napravili su izvanredno kreativne i praktične nosiljke markacističkog pribora. Po svim završnim radovima vidjelo se da su polaznici svoje zadatke radili s voljom i naročitom pažnjom. Osim demonstracije i vježbanja pravilnog obilježavanja i uređivanja putova, uređeno je, obilježeno i očišćeno preko 12 km planinarskih putova na ove dvije lokacije. Za putove koji vode prema vrhovima HPO, Ivančici i Sušcu pripremljeni su planinarski putokazi koje će markacisti društava održavatelja tih putova postaviti nakon ovog tečaja. Ovom prilikom postavljen je putokaz na početku puta 304 za vrh Sušac.

Kao što je uobičajeno, tečaju je prethodio sastanak s predstavnicima društava, Hrvatskih šuma, predstavnicima SV, HGSS-a, odnosno svih zainteresiranih za održavanje planinarskih putova na ovom području, a u cilju ostvarenja što bolje suradnje i kvalitetne brige o planinarskim putovima kao značajnom dijelu turističke infrastrukture ovoga kraja. Sudionici su u ugodnoj atmosferi podržali ovakav rad Komisije i dogovorili načine još bolje međusobne suradnje.

Za organizaciju i kvalitetnu provedbu navedenih aktivnosti na terenu zaslužna su vodstva PD Gradina iz Konjščine, PD Strahinjčica iz Krapine te HPD Milengrad iz Budinščine. Posebno valja zahvaliti Općini Konjščina i PD Strahinjčica iz Krapine na osiguranim dobrim uvjetima za rad u izvođenju teoretske nastave.

Domaćini u Lujčekovoj hiži i u domu na Strahinjčici pobrinuli su se da se svi sudionici osjećaju dobrodošli i ugodno.

Iza nas su četiri dana prepuna aktivnosti, a markacistička organizacija bogatija je za jedan cijeli razred novih, vrijednih članova.

Dobro održavan planinarski put pruža udobnost i veću sigurnost svim korisnicima!

Dio fotografija možete pogledati ovdje.

Slika 1 od 25.Slika 2 od 25.Slika 3 od 25.Slika 4 od 25.Slika 5 od 25.Slika 6 od 25.Slika 7 od 25.Slika 8 od 25.Slika 9 od 25.Slika 10 od 25.Slika 11 od 25.Slika 12 od 25.Slika 13 od 25.Slika 14 od 25.Slika 15 od 25.Slika 16 od 25.Slika 17 od 25.Slika 18 od 25.Slika 19 od 25.Slika 20 od 25.Slika 21 od 25.Slika 22 od 25.Slika 23 od 25.Slika 24 od 25.Slika 25 od 25.
Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu (01.08.2020.)

Dana 30. i 31. srpnja predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler, član Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar posjetili su speleološke logore na Velebitu te izrazili potporu speleolozima u istraživanjima koja provode u okviru Komisije za speleologiju HPS-a. Najveća istraživanja ove godine odvijaju se na Hajdučkim kukovima i na Crnopcu. Istraživanja se provode u sklopu projekta Istraživanje hrvatskog krša Komisije za speleologiju HPS-a.

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone (14.07.2020.)

Hrvatski planinarski savez pripremio je i pustio u rad dvije praktične planinarske aplikacije za mobilne telefone. Aplikacija eHPS omogućuje jednostavno pretraživanje i pregledavanje podataka o svim hrvatskim planinarskim kućama, svim kontrolnim točkama HPO-a i o svim dosad otvorenim planinarskim obilaznicama u Hrvatskoj. Druga aplikacija, nazvana infoHPS, omogućuje pretraživanje aktualnih podataka o svim udrugama članicama HPS-a.

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja (02.07.2020.)

Izvršni odbor Komisije za vodiče HPS-a održao je 25. lipnja 2020. sjednicu na kojoj se raspravljalo o provedenim i budućim aktivnostima u okolnostima epidemije bolesti COVID-19, te o drugim temama od interesa za vodiče HPS-a.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacije:Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.