Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Festival nijemog filma PSSST! - Planinarski filmovi

subota, 19.10.2019.


U sklopu Festivala nijemog filma PSSST! u

Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1)

25. 10. 2019 (petak) u 20 h


održat će se projekcija hrvatskih planinarskih filmova iz 1930-ih. U filmovima Velebit (1932) i Mladost, zdravlje, radost (1938) vidjet ćete planinare kako kroče kroz prekrasne predjele Velebita i Samoborskog gorja te se odmaraju u planinarskim domovima tog doba. Kamera također otkriva kako su izgledala lička i samoborska naselja i utvrde te nas upoznaje s običajima seoskog stanovništva.

Filmovi su nijemi, ali projekcija neće biti nijema, jer će se filmovi prikazivati uz glazbenu pratnju sastava Sonic Diptych & Leo.


Nakon projekcije gledateljima će povijest planinarenja u Hrvatskoj približiti Alan Čaplar, planinarski publicist, vodič i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza.

Ulaz je besplatan.

Program je napravljen u suradnji s Hrvatskom kinotekom, odjelom Hrvatskog državnog arhiva.


Više informacija o programu na linku Festivala nijemog filma PSSST!Festival nijemog filma PSSST!, Centar za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1)
25. 10. 2019 (petak) u 20 h
HRVATSKA NIJEMOFILMSKA BAŠTINA: Kako se nekad planinarilo
Velebit, Kamilo Brössler (1932), Škola narodnog zdravlja, 34'
Mladost, zdravlje, radost, Živko Prebeg (1938), Škola narodnog zdravlja, 12'
izlaganje: Alan Čaplar, planinarski publicist, vodič i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza

Za projekciju se koristi arhivsko gradivo Hrvatskog državnog arhiva HR-HDA-1387 Zbirka hrvatskih kratkometražnih filmova

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr web


Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.