Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Iglu ŠportDržavna nagrada Franjo Bučar predsjedniku HPS-a

utorak, 22.10.2019.

Slika.Središnji državni ured za sport objavio je 18. 10. 2019. imena dobitnika državne nagrade za sport Franjo Bučar. Među nagrađenima je alpinist, putopisac, dugogodišnji glavni tajnik a sada predsjednik HPS-a Darko Berljak.

Državna nagrada Franjo Bučar dodjeljuje se za izniman doprinos razvoju sporta u Hrvatskoj. U obrazloženju za dodjelu nagrade ističe se da su rezultati rada Darka Berljaka prepoznati na domaćoj ali i na međunarodnoj sceni, pa je tako Generalna skupština Međunarodne planinarske i alpinističke asocijacije (UIAA) 2018. Darku Berljaku dodijelila posebno priznanje za 26 godina aktivnog rada u UIAA u svojstvu predstavnika Hrvatske u tom krovnom svjetskom udruženju za planinarstvo i alpinizam. Darko Berljak odlukom Skupštine HPS-a 2015. proglašen je počasnim članom HPS-a kao jedan od samo deset nositelja tog najvišeg stupnja priznanja Saveza, a odlukom Skupštine HPS-a 2019. izabran je na dužnost predsjednika HPS-a.

Glavni sportski doprinos Darka Berljaka odnosi se na organizaciju i vođenje više desetaka alpinističkih ekspedicija na najviše vrhove svijeta, među kojima su i iznimno uspješne i zapažene hrvatske ekspedicije na najviši vrh svijeta Mount Everest (8848 m) u Himalaji. Vrhunski uspjesi hrvatskih ženskih alpinističkih ekspedicija na vrhove Cho Oyu 2007. i Mount Everest 2009. nagrađeni su najvišim sportskim, društvenim i javnim priznanjima (sportski poduhvat godine HOO, najbolja ženska ekipa u Hrvatskoj po izboru Sportskih novosti, Ponos Hrvatske i dr.), a sam HPS primio je odlukom predsjednika RH 2009. Povelju Republike Hrvatske.

Dodjelom državne nagrade ujedno je prepoznat i priznat iznimno obiman i raznovrstan doprinos HPS-a razvoju sporta u Hrvatskoj. Kroz nebrojene aktivnosti, od uređenja planinarskih putova i planinarskih objekata, preko školovanja članova za najzahtjevnije alpinističke poduhvate i ostvarenja međunarodno priznatih speleoloških rezultata, do organizacije sportskih natjecanja i međunarodnih skupova u natjecateljskim sportovima te raznih vidova rekreacije za više desetaka tisuća članova planinarskih i sportsko-penjačkih udruga, Hrvatski planinarski savez značajno doprinosi popularizaciji i širenju sporta i rekreacije među građanima Hrvatske. Savez je izdavač najstarijeg sportskog časopisa u Hrvatskoj – časopisa Hrvatski planinar (izlazi od 1898. godine), a u kojemu je Darko Berljak član Uredničkog odbora i aktivan suradnik od 1980-ih godina do danas.

Sportsko djelovanje Darka Berljaka nije ograničeno samo na angažman u HPS-u, već se proteže i na druge sportove. O tome svjedoči njegov rad u svojstvu člana Organizacijskog odbora FIS Svjetskog skijaškog kupa u slalomu "Zlatni medvjed" i "Snježna kraljica" na Sljemenu od 2003. do danas. U svojstvu predsjednika Nastavnog vijeća i vođe škole prve generacije hrvatskih instruktora alpinizma, speleologije, vodiča i orijentacista na Fakultetu za fizičku kulturu 1979./1980. Promociji planinarstva i alpinizma u Hrvatskoj Darko Berljak također doprinosi putem brojnih javnih predavanja, rada na raznovrsnim školama i tečajevima, a autor je i četiriju putopisnih knjiga. U obrazloženju za dodjelu državne nagrade istaknut je i doprinos organiziranom djelovanju HGSS-a kao i doprinos u obrani Hrvatske tijekom Domovinskog rata u svojestvu pomoćnika zapovjednika Specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske Planinska satnija Velebit i instruktora alpinističkih vještina za više stotina pripadnika specijalnih postojbi MUP-a i HV-a.

Odlukom Središnjeg državnog ureda za sport, Državnu nagradu za sport Franjo Bučar za životno djelo u 2019. godini dobili su Zdenko Kobeščak, Dušan Antunović - posmrtno, Zdravko Malić, a dobitnici godišnje nagrade su Darko Berljak, Vlaho – Mišo Asić, Miran Martinac, Zdravko Reić, Laura Štefanac, Tomislav Krističević, Zoran Roje, Klaudija Bubalo, Filip Grgić, Enrico Marotti, Nikola Plećaš i Hrvatska muška teniska reprezentacija. Odluku o dobitnicima nagrada donio je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji čine prof. dr. sc. Damir Knjaz, prof. dr. sc. Đurđica Miletić, Venio Losert, Dino Rađa, Zdeslav Vrdoljak, Barbara Ružić, Mario Stanić, Darko Kralj i Mila Horvat. Dodjela Državnih nagrada za sport Franjo Bučar u 2019. godini održat će se 25. studenoga 2019. godine. Tekst odluke dostupan je na stranici Središnjeg državnog ureda za sport.

HOA i HPS promovirali 25 novih trenera sportskog penjanja

HOA i HPS promovirali 25 novih trenera sportskog penjanja (03.12.2019.)

Nakon stručnog osposobljavanja u projektu Hrvatske olimpijske akademije (HOA) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS), druga generacija trenera sportskog penjanja primila je u petak 29. studenoga zaslužene diplome i prigodne darove na svečanosti u zagrebačkom hotelu Sheraton. Prvom naraštaju od 23 polaznika pridružilo se tako 25 novoosposobljenih trenera.

Nove članske iskaznice i markice HPS-a

Nove članske iskaznice i markice HPS-a (28.11.2019.)

Prema odluci Izvršnog odbora HPS-a donesenoj 16. rujna 2019. promijenjen je format, izgled, i sadržaj članske iskaznice HPS-a. Nove članske iskaznice izrađene su u formi standardizirane ID plastične kartice s poljima za upisivanje osnovnih članskih podataka (ime, prezime, OIB, naziv i sjedište udruge). Promjenom formata članstvo dobiva iskaznice koje su praktičnije za nošenje zajedno s drugim iskaznicama takvog formata, a ujedno iskaznice koje su jednostavnije za ispunjavanje administratorima/blagajnicima koji u planinarskim udrugama primaju uplate članarine.

Darko Berljak primio državnu nagradu za sport Franjo Bučar

Darko Berljak primio državnu nagradu za sport Franjo Bučar (26.11.2019.)

U Hrvatskom Saboru 25. studenoga 2019. uručene su dobitnicima državne nagrade za sport Franjo Bučar koja se dodjeljuje za izniman doprinos razvoju sporta u Hrvatskoj. Na prijedlog HPS-a, Povjerenstvo za državnu nagradu Franjo Bučar dodijelilo je alpinistu, putopiscu, dugogodišnjem glavnom tajniku a sada predsjedniku HPS-a Darku Berljaku.

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.