Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Državna nagrada Franjo Bučar predsjedniku HPS-a

utorak, 22.10.2019.

Slika.Središnji državni ured za sport objavio je 18. 10. 2019. imena dobitnika državne nagrade za sport Franjo Bučar. Među nagrađenima je alpinist, putopisac, dugogodišnji glavni tajnik a sada predsjednik HPS-a Darko Berljak.

Državna nagrada Franjo Bučar dodjeljuje se za izniman doprinos razvoju sporta u Hrvatskoj. U obrazloženju za dodjelu nagrade ističe se da su rezultati rada Darka Berljaka prepoznati na domaćoj ali i na međunarodnoj sceni, pa je tako Generalna skupština Međunarodne planinarske i alpinističke asocijacije (UIAA) 2018. Darku Berljaku dodijelila posebno priznanje za 26 godina aktivnog rada u UIAA u svojstvu predstavnika Hrvatske u tom krovnom svjetskom udruženju za planinarstvo i alpinizam. Darko Berljak odlukom Skupštine HPS-a 2015. proglašen je počasnim članom HPS-a kao jedan od samo deset nositelja tog najvišeg stupnja priznanja Saveza, a odlukom Skupštine HPS-a 2019. izabran je na dužnost predsjednika HPS-a.

Glavni sportski doprinos Darka Berljaka odnosi se na organizaciju i vođenje više desetaka alpinističkih ekspedicija na najviše vrhove svijeta, među kojima su i iznimno uspješne i zapažene hrvatske ekspedicije na najviši vrh svijeta Mount Everest (8848 m) u Himalaji. Vrhunski uspjesi hrvatskih ženskih alpinističkih ekspedicija na vrhove Cho Oyu 2007. i Mount Everest 2009. nagrađeni su najvišim sportskim, društvenim i javnim priznanjima (sportski poduhvat godine HOO, najbolja ženska ekipa u Hrvatskoj po izboru Sportskih novosti, Ponos Hrvatske i dr.), a sam HPS primio je odlukom predsjednika RH 2009. Povelju Republike Hrvatske.

Dodjelom državne nagrade ujedno je prepoznat i priznat iznimno obiman i raznovrstan doprinos HPS-a razvoju sporta u Hrvatskoj. Kroz nebrojene aktivnosti, od uređenja planinarskih putova i planinarskih objekata, preko školovanja članova za najzahtjevnije alpinističke poduhvate i ostvarenja međunarodno priznatih speleoloških rezultata, do organizacije sportskih natjecanja i međunarodnih skupova u natjecateljskim sportovima te raznih vidova rekreacije za više desetaka tisuća članova planinarskih i sportsko-penjačkih udruga, Hrvatski planinarski savez značajno doprinosi popularizaciji i širenju sporta i rekreacije među građanima Hrvatske. Savez je izdavač najstarijeg sportskog časopisa u Hrvatskoj – časopisa Hrvatski planinar (izlazi od 1898. godine), a u kojemu je Darko Berljak član Uredničkog odbora i aktivan suradnik od 1980-ih godina do danas.

Sportsko djelovanje Darka Berljaka nije ograničeno samo na angažman u HPS-u, već se proteže i na druge sportove. O tome svjedoči njegov rad u svojstvu člana Organizacijskog odbora FIS Svjetskog skijaškog kupa u slalomu "Zlatni medvjed" i "Snježna kraljica" na Sljemenu od 2003. do danas. U svojstvu predsjednika Nastavnog vijeća i vođe škole prve generacije hrvatskih instruktora alpinizma, speleologije, vodiča i orijentacista na Fakultetu za fizičku kulturu 1979./1980. Promociji planinarstva i alpinizma u Hrvatskoj Darko Berljak također doprinosi putem brojnih javnih predavanja, rada na raznovrsnim školama i tečajevima, a autor je i četiriju putopisnih knjiga. U obrazloženju za dodjelu državne nagrade istaknut je i doprinos organiziranom djelovanju HGSS-a kao i doprinos u obrani Hrvatske tijekom Domovinskog rata u svojestvu pomoćnika zapovjednika Specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske Planinska satnija Velebit i instruktora alpinističkih vještina za više stotina pripadnika specijalnih postojbi MUP-a i HV-a.

Odlukom Središnjeg državnog ureda za sport, Državnu nagradu za sport Franjo Bučar za životno djelo u 2019. godini dobili su Zdenko Kobeščak, Dušan Antunović - posmrtno, Zdravko Malić, a dobitnici godišnje nagrade su Darko Berljak, Vlaho – Mišo Asić, Miran Martinac, Zdravko Reić, Laura Štefanac, Tomislav Krističević, Zoran Roje, Klaudija Bubalo, Filip Grgić, Enrico Marotti, Nikola Plećaš i Hrvatska muška teniska reprezentacija. Odluku o dobitnicima nagrada donio je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji čine prof. dr. sc. Damir Knjaz, prof. dr. sc. Đurđica Miletić, Venio Losert, Dino Rađa, Zdeslav Vrdoljak, Barbara Ružić, Mario Stanić, Darko Kralj i Mila Horvat. Dodjela Državnih nagrada za sport Franjo Bučar u 2019. godini održat će se 25. studenoga 2019. godine. Tekst odluke dostupan je na stranici Središnjeg državnog ureda za sport.

Hrvatski planinar za veljaču 2020.

Hrvatski planinar za veljaču 2020. (13.02.2020.)

Iz tiska je izašao novi broj Hrvatskog planinara iz kojeg izdvajamo: Bryce Canyon u američkoj državi Utah, vrh Tateyama u Japanu, prisjećamo se predsjednika PSH Mirka Prebega i velikog planinara Stanka Gilića.

Slovenski planinari na E12

Slovenski planinari na E12 (28.01.2020.)

Nakon četiri dionice, a u mjesecu siječnju četvrti puta, tijekom četiri godine, slovenski planinari uspješno su završili prvu hrvatsku dionicu Europskog pješačkog puta E12.

22. Vincekov pohod

22. Vincekov pohod (21.01.2020.)

Po 22. puta PD Bundek uspješno je organizirao Vincekov pohod. O uspješnosti organizacije govori i službeni broj sudionika: 3620 sudionika (3000 odraslih, 600 djece i 20 pasa), iako je stvarni broj sudionika bio i veći zbog mogućnosti priključivanja pohodu na usputnim stajalištima.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.