4.tradicionalni uspon na Lišnicu

srijeda, 30.10.2019.

Stanica planinarskih vodiča Split organizirala je 20.10.2019. 4. tradicionalni uspon na Lišnicu, 950 m n/v. Organizirana je tura iz Gata preko prijevoja Rašeljka do vrha Lišnica te silazak u Zvečanje.

Slika.

Nakon ture svečano je otkrivena spomen-ploča prvom pročelniku SPV Split i jednom od osnivača, Milanu Sunku. Planinarska staza koja vodi od Zvečanja do najistočnijeg mosorskog vrha Lišnica nazvana je "Milanova staza", a spomen-ploča je postavljena na početak staze kod crkve Gospe od Začeća u Zvečanju.

Milan Sunko je cijeli svoj život posvetio planinarstvu. Rođen je 1926. godine, a preminuo je u studenom 2014. godine. Planinarenjem se bavio više od 60 godina, a član planinarske organizacije bio je punih 58 godina s 38 godina vodičkog staža. U planinarskoj organizaciji obnašao je razne funkcije, dobitnik je mnogih priznanja, a novim generacijama planinara i vodiča ostale su njegove knjige i priručnici u kojima je prenio svoje bogato planinarsko znanje i iskustvo.

Stanica planinarskih vodiče Split je zahvaljujući Milanu Sunku osnovana 5. prosinca 1976. godine i od tada neprekidno radi na školovanju, edukaciji planinarskih vodiča i vođenju planinarskih tura.

Ploču je svečano otkrio prvi tajnik SPV Split i također jedan od osnivača, Neven Svetec.

Ovom spomen pločom Stanica planinarskih vodiča Split je odala počast planinaru i planinarskom vodiču koji je cijeli svoj život posvetio i živio za planinarstvo te dao izniman dugogodišnji doprinos u edukaciji planinara i planinarskih vodiča.

Slika 1 od 13.Slika 2 od 13.Slika 3 od 13.Slika 4 od 13.Slika 5 od 13.Slika 6 od 13.Slika 7 od 13.Slika 8 od 13.Slika 9 od 13.Slika 10 od 13.Slika 11 od 13.Slika 12 od 13.Slika 13 od 13.

Najnovije vijesti

Rujanski broj Hrvatskog planinara

Rujanski broj Hrvatskog planinara

08.09.2021.

Nakon velikih ljetnih vrućina stigli su ugodni dani pa Premužićeva staza na Rabu, koja krasi naslovnicu novog broja, kao da poziva da krenemo u planine. Ne treba nas planinare dugo nagovarati, a ideje za nove izlete potražimo u novom broju.

Objavljen Planinarski leksikon

Objavljen Planinarski leksikon

27.08.2021.

Od 27. kolovoza na mrežnim stranicama HPS-a dostupan je Planinarski leksikon sa više od 700 raznovrsnih izraza koji se učestalo koriste u planinarstvu. Priredila ga je Komisija za promidžbu i izdavaštvo uz suradnju komisija za školovanje, planinarske putove, planinarske objekte, zaštitu prirode i speleologiju te brojnih suradnika.

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

02.08.2021.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 2. 8. 2021. Javni poziv za neposredno su/financiranje izrade projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.