Izgorio Frichaufov dom u Kamniško-savinjskim Alpama

subota, 09.11.2019.

Internetom se zadnjih dana proširila vijest da je izgorio Frichaufov dom na Okrešlju. Veliki je to gubitak kada se zna da je taj dom polazna točka za uspon na Kamniško sedlo, Branu, Tursku goru, Skutu i druge vrlo posjećene vrhove. Smješten na 1396 metara nadmorske visine, zbog blizine atraktivne Logarske doline, najposjećeniji je dom u Kamniško-Savinjskim Alpama. Sezona je u domu završila 3. studenog, a 7. studenog je otkriveno da je izgorio. Jedino je ostala netaknuta zimska soba koja je udaljena 30 metara od doma. Uzrok požara je nepoznat, a pretpostavlja se da bi mogao biti udar groma. U posljednje dvije godine u obnovu doma je uloženo 100.000 eura, a obnova je završena prije 14 dana. PD Celje se sada nalazi u vrlo teškoj situaciji jer su ostali bez prihoda, a za obnovu doma su podigli kredit.

Veliki je to gubitak za PD Celje-Matica koje je prije dvije godine, također u požaru, izgubilo Kocbekov dom na Korošici. Tom prilikom je požar skrivila 41-godišnja planinarka koja je greškom na plinsko kuhalo stavila grijati posudu sa petrolejom misleći da je unutra voda. Tada je šteta procijenjena na 300.000 eura.

Planinarski domovi su sveta mjesta za planinare, pružaju sigurnost i okrjepu nakon napornih pohoda. Nadamo se da će se pronaći sredstva za obnovu ovih domova.

Slika.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez