Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Izgorio Frichaufov dom u Kamniško-savinjskim Alpama

subota, 09.11.2019.

Internetom se zadnjih dana proširila vijest da je izgorio Frichaufov dom na Okrešlju. Veliki je to gubitak kada se zna da je taj dom polazna točka za uspon na Kamniško sedlo, Branu, Tursku goru, Skutu i druge vrlo posjećene vrhove. Smješten na 1396 metara nadmorske visine, zbog blizine atraktivne Logarske doline, najposjećeniji je dom u Kamniško-Savinjskim Alpama. Sezona je u domu završila 3. studenog, a 7. studenog je otkriveno da je izgorio. Jedino je ostala netaknuta zimska soba koja je udaljena 30 metara od doma. Uzrok požara je nepoznat, a pretpostavlja se da bi mogao biti udar groma. U posljednje dvije godine u obnovu doma je uloženo 100.000 eura, a obnova je završena prije 14 dana. PD Celje se sada nalazi u vrlo teškoj situaciji jer su ostali bez prihoda, a za obnovu doma su podigli kredit.

Veliki je to gubitak za PD Celje-Matica koje je prije dvije godine, također u požaru, izgubilo Kocbekov dom na Korošici. Tom prilikom je požar skrivila 41-godišnja planinarka koja je greškom na plinsko kuhalo stavila grijati posudu sa petrolejom misleći da je unutra voda. Tada je šteta procijenjena na 300.000 eura.

Planinarski domovi su sveta mjesta za planinare, pružaju sigurnost i okrjepu nakon napornih pohoda. Nadamo se da će se pronaći sredstva za obnovu ovih domova.

Slika.

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr web


Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.