Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Izgorio Frichaufov dom u Kamniško-savinjskim Alpama

subota, 09.11.2019.

Internetom se zadnjih dana proširila vijest da je izgorio Frichaufov dom na Okrešlju. Veliki je to gubitak kada se zna da je taj dom polazna točka za uspon na Kamniško sedlo, Branu, Tursku goru, Skutu i druge vrlo posjećene vrhove. Smješten na 1396 metara nadmorske visine, zbog blizine atraktivne Logarske doline, najposjećeniji je dom u Kamniško-Savinjskim Alpama. Sezona je u domu završila 3. studenog, a 7. studenog je otkriveno da je izgorio. Jedino je ostala netaknuta zimska soba koja je udaljena 30 metara od doma. Uzrok požara je nepoznat, a pretpostavlja se da bi mogao biti udar groma. U posljednje dvije godine u obnovu doma je uloženo 100.000 eura, a obnova je završena prije 14 dana. PD Celje se sada nalazi u vrlo teškoj situaciji jer su ostali bez prihoda, a za obnovu doma su podigli kredit.

Veliki je to gubitak za PD Celje-Matica koje je prije dvije godine, također u požaru, izgubilo Kocbekov dom na Korošici. Tom prilikom je požar skrivila 41-godišnja planinarka koja je greškom na plinsko kuhalo stavila grijati posudu sa petrolejom misleći da je unutra voda. Tada je šteta procijenjena na 300.000 eura.

Planinarski domovi su sveta mjesta za planinare, pružaju sigurnost i okrjepu nakon napornih pohoda. Nadamo se da će se pronaći sredstva za obnovu ovih domova.

Slika.

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu (01.08.2020.)

Dana 30. i 31. srpnja predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler, član Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar posjetili su speleološke logore na Velebitu te izrazili potporu speleolozima u istraživanjima koja provode u okviru Komisije za speleologiju HPS-a. Najveća istraživanja ove godine odvijaju se na Hajdučkim kukovima i na Crnopcu. Istraživanja se provode u sklopu projekta Istraživanje hrvatskog krša Komisije za speleologiju HPS-a.

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone (14.07.2020.)

Hrvatski planinarski savez pripremio je i pustio u rad dvije praktične planinarske aplikacije za mobilne telefone. Aplikacija eHPS omogućuje jednostavno pretraživanje i pregledavanje podataka o svim hrvatskim planinarskim kućama, svim kontrolnim točkama HPO-a i o svim dosad otvorenim planinarskim obilaznicama u Hrvatskoj. Druga aplikacija, nazvana infoHPS, omogućuje pretraživanje aktualnih podataka o svim udrugama članicama HPS-a.

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja (02.07.2020.)

Izvršni odbor Komisije za vodiče HPS-a održao je 25. lipnja 2020. sjednicu na kojoj se raspravljalo o provedenim i budućim aktivnostima u okolnostima epidemije bolesti COVID-19, te o drugim temama od interesa za vodiče HPS-a.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacije:Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.