Izgorio Frichaufov dom u Kamniško-savinjskim Alpama

subota, 09.11.2019.

Internetom se zadnjih dana proširila vijest da je izgorio Frichaufov dom na Okrešlju. Veliki je to gubitak kada se zna da je taj dom polazna točka za uspon na Kamniško sedlo, Branu, Tursku goru, Skutu i druge vrlo posjećene vrhove. Smješten na 1396 metara nadmorske visine, zbog blizine atraktivne Logarske doline, najposjećeniji je dom u Kamniško-Savinjskim Alpama. Sezona je u domu završila 3. studenog, a 7. studenog je otkriveno da je izgorio. Jedino je ostala netaknuta zimska soba koja je udaljena 30 metara od doma. Uzrok požara je nepoznat, a pretpostavlja se da bi mogao biti udar groma. U posljednje dvije godine u obnovu doma je uloženo 100.000 eura, a obnova je završena prije 14 dana. PD Celje se sada nalazi u vrlo teškoj situaciji jer su ostali bez prihoda, a za obnovu doma su podigli kredit.

Veliki je to gubitak za PD Celje-Matica koje je prije dvije godine, također u požaru, izgubilo Kocbekov dom na Korošici. Tom prilikom je požar skrivila 41-godišnja planinarka koja je greškom na plinsko kuhalo stavila grijati posudu sa petrolejom misleći da je unutra voda. Tada je šteta procijenjena na 300.000 eura.

Planinarski domovi su sveta mjesta za planinare, pružaju sigurnost i okrjepu nakon napornih pohoda. Nadamo se da će se pronaći sredstva za obnovu ovih domova.

Slika.

Najnovije vijesti

Skupština UIAA 2021.

Skupština UIAA 2021.

25.10.2021.

U petak 22. i subotu 23. listopada 2021. održana je sjednica Glavne skupštine UIAA, krovne međunarodne planinarske asocijacije za planinarstvo i penjanje. Skupština je i ove godine zbog epidemioloških okolnosti održana je u formi telekonferencije uz sudjelovanje više od 110 delegata planinarskih saveza sa svih strana svijeta.

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

15.10.2021.

HPS od 2001. izrađuje godišnji kalendar akcija koji obuhvaća važnije akcije udruga članica HPS-a. Na taj način omogućuje se zainteresiranim planinarima da pravovremeno planiraju svoje sudjelovanje u pohodima i akcijama tijekom godine. U 2021. godini kalendar akcija bio je zbog nemogućnosti planiranja većih akcija u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 samo djelomično u funkciji. Sva planinarska društva pozvana su da isplaniraju i u pripremljeni obrazac unesu podatke o većim akcijama...

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

12.10.2021.

U Pragu je od 8. do 10. listopada održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA) a također i glavna skupština Balkanske planinarske unije (BMU). Ukupno u savezima udruženima u EUMA-u djeluje više od 2,6 milijuna registriranih individualnih članova.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.